Bezoek de Open Dag!

24 februari van 18:00 tot 20:30 in Geldermalsen en Tiel
Kom langs

Wat doe je als Retailmedewerker?

Als Retailmedewerker ben je het eerste aanspreekpunt voor klanten. Samen met je collega’s vorm jij het visitekaartje van een winkel. Je ontvangt goederen en slaat deze op. Daarnaast zorg je ervoor dat de artikelen op een aantrekkelijk manier worden gepresenteerd en dat de winkel opgeruimd is. Andere taken die bij jouw functie als Retailmedewerker horen, zijn verkoopgesprekken voeren, contact houden met klanten, (online) bestellingen verwerken en de kassa bedienen.

Waar kun je gaan werken?

Met de mbo-opleiding Retailmedewerker kun je onder leiding van een ondernemer of manager in het verkoopteam van een winkel gaan werken.
ROC Rivor werkt intensief samen met veel retailbedrijven in Rivierenland.

Hoe ziet de opleiding Retailmedewerker eruit?

De BBL-opleiding Retailmedewerker is net iets anders opgezet dan de meeste BBL-opleidingen. Je start de opleiding namelijk het eerste jaar in een BOL-leerweg op niveau 3. Vanaf het tweede jaar vervolg je je studie in de BBL-leerweg.

Deze combinatie van BOL-BBL vinden veel studenten erg fijn, omdat ze in de eerste fase van hun studie meer begeleiding krijgen. Zo helpen we je de eerste 10 weken van je studie bij het vinden van een geschikte stageplek (je hoeft bij de start van je opleiding dus nog geen baan te hebben). In de periode daarna loop je 2 dagen stage en ga je 3 dagen naar school. Bij goed functioneren streven wij ernaar dat de werkgever je stagecontract omzet naar een arbeidscontract (BBL). In het tweede jaar volg je de BBL-leerweg en ga je 4 dagen werken en 1 dag naar school.

In het eerste jaar op niveau 3 krijg je zowel theorie-als praktijkopdrachten. Wat je leert op school, breng je tijdens je stage in de praktijk. Op basis van je behaalde resultaten, inzet, werkhouding en gedrag bepalen we of je de opleiding op niveau 3 aankan of dat je uitstroomt naar Retailmedewerker niveau 2.

Lees hier meer over de vernieuwde BBL-opleidingen in de Retail.

Opdrachten

Tijdens de opleiding Retailmedewerker (BBL) krijg je opdrachten die te maken hebben met:goederen in ontvangst nemen en verwerken

 • artikelen promoten in de winkel
 • verkoopgesprekken voeren
 • de kassa bedienen
 • (online) bestellingen plaatsen
 • de voorraadadministratie

Het eerste jaar ga je 3 dagen naar school en loop je 2 dagen stage. Vanaf het tweede jaar ga je 4 dagen werken en 1 dag naar school. Bij goed functioneren streven wij ernaar dat je stagecontract bij de werkgever omgezet wordt naar een arbeidscontract.

Je kunt de mbo-opleiding Retailmedewerker ook op maat volgen als je de juiste kwaliteiten en werkhouding laat zien. Dit moet worden aangevraagd bij de SLB'er. Het docententeam maakt een gezamenlijke beslissing of het een goed idee is dat jij de opleiding versneld gaat volgen.

 • Algemene toelatingsvoorwaarden.
 • Tijdens een matching-gesprek bepalen we samen welke leerweg (BOL of BBL) je gaat volgen. Hierbij kijken we uiteraard naar jouw voorkeur en wensen.

Na afronding van de mbo-opleiding Retailmedewerker kun je gaan werken of doorstromen naar de niveau 3-opleiding Retailspecialist.

Voor de mbo opleiding Retailmedewerker dien je te beschikken over een laptop. Lees hier meer informatie over het aanschaffen van een laptop.

Voor de opleiding Retailmedewerker is het mogelijk om een periode in het buitenland te werken, zoals Duitsland, Spanje en zelfs Suriname. Ben jij geïnteresseerd in een buitenlandse ervaring en wil je hier meer over weten? Bekijk dan de pagina The International Office

Meer weten of direct aanmelden?
Aanmelden
Kom naar een Meeloopdag
Brochure aanvragen
Heb je vragen over deze opleiding?
Hester is docent Retailmedewerker en beantwoordt graag jouw vragen.
Vraag het Hester
Jongen helpt de klant
Studie in feiten
 • Niveau
  Niveau 2
 • Leerweg
  BBL
 • Duur
  2 jaar
 • Leermiddelen
  1e jaar €300,- (indicatie)
 • Klasgrootte
  17 studenten
 • Start
  1 september

Studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding.
Bekijk de scores

Waarom kies je voor ROC Rivor?

Persoonlijke aandacht
Onze docenten kennen je en helpen je om het beste uit jezelf te halen. Door de fijne sfeer op school voel je je snel thuis!
Goede score opleidingen
Al jaren scoren wij met vele opleidingen bovengemiddeld! (bron: MBO Keuzegids)

Past de opleiding Retailmedewerker bij jou?

 • Je bent een makkelijke prater.

  Je vindt het leuk om met mensen te werken.

 • Je kunt goed samenwerken.

  Je steekt de handen graag uit de mouwen.

 • Je werkt zorgvuldig en geordend.

  Je kunt goed zelfstandig werken.