Toelatingseisen

In bovenstaand schema zie je in een notendop de algemene toelatingseisen voor een mbo-opleiding. Naast de benodigde vooropleiding zijn er soms ook aanvullende eisen of mogelijkheden, bijvoorbeeld het overstappen van havo 3-4 naar het mbo. In onderstaande tabel vind je de algemene toelatingseisen voor studenten van het voortgezet onderwijs*.

Vooropleiding Vervolgopleiding mbo Niveau
Geen diploma (student is op 1 augustus minimaal 16 jaar) Entreeopleiding 1
Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg Basisberoepsopleiding 2
Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg / Overgangsbewijs van havo of vwo klas 3 naar 4 Vakopleiding 3
Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg / Overgangsbewijs van havo of vwo klas 3 naar 4 / Diploma havo Middenkader- en specialistenopleiding 4

*Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om met een soortgelijk diploma of bewijsstuk, dat de overheid officieel erkent, toegelaten te worden tot een mbo-opleiding. Als je al een mbo-diploma hebt, ben je ook toelaatbaar als je wil doorstromen naar een hoger mbo-niveau.

Aanvullende toelatingseisen

Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen zijn, bekijk deze eisen bij de betreffende opleiding.

Aanmeldproces

Zodra je je hebt aangemeld voor een opleiding, betekent dat niet direct dat je bent toegelaten. Naast de benodigde papieren is soms een intake of matchinggesprek nodig. Lees meer over het aanmeldproces bij ROC Rivor.