Vier niveaus

Bij ROC Rivor kun je een mbo-opleiding volgen op vier niveaus:

De opleidingen op niveau 1 en 2 duren één tot twee jaar. De opleidingen op niveau 3 en 4 duren twee tot vier jaar. Op welk niveau je instroomt, hangt af van je vooropleiding.

Overzicht met welke opleiding je kunt starten op het mbo

Opleidingsduur

Hoe lang een mbo-opleiding duurt, is afhankelijk van het niveau:

  • Niveau 1 en 2: 1 tot 2 jaar
  • Niveau 3 en 4: 2 tot 4 jaar

BOL of BBL?

Je kunt op twee manieren leren: via de beroepsopleidende leerweg (BOL) of via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De manier van leren is verschillend, maar de diploma’s zijn gelijk. Bij sommige opleidingen kun je kiezen uit de BOL-variant of de BBL-variant. Bij andere heb je maar één mogelijkheid.

  • BOL: Bij de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je meestal de hele week naar school. Dat is ideaal als je nog niet wilt gaan werken, als je leren leuk vindt en houdt van de regelmaat van school. Tijdens je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, doe je praktijkervaring op. Die stage loop je bij een erkend leerbedrijf/instelling. Hoe vaak en wanneer dat is, hangt af van de opleiding die je kiest.

Bekijk alle erkende BOL-opleidingen

  • BBL: Bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kies je voor een beroep en ga je direct werken bij een erkend leerbedrijf/instelling. Dat is ideaal als je liever niet de hele week naar school gaat. Je werkt meestal 4 dagen per week en gaat één dag per week naar school. In je leerbedrijf/instelling leer je de praktijk. Op school krijg je theorielessen en kun je met medestudenten en docenten ervaringen uitwisselen.

Bekijk alle erkende BBL-opleidingen

Doorstromen

Als je een mbo-opleiding bij ROC Rivor hebt gedaan, kun je gaan werken of doorstromen naar een hoger niveau. Met je mbo-diploma op niveau 4 heb je de perfecte vooropleiding voor het hbo. In het laatste jaar van je opleiding informeren we je over jouw doorstroommogelijkheden.

Beroepsgericht onderwijs

Het onderwijs bij ROC Rivor is, net als de maatschappij, voortdurend in beweging. In de eerste plaats leer je bij het ROC natuurlijk de kennis en vaardigheden voor het beroep dat je wilt uitoefenen. Dat is de basis. Maar daarnaast besteden we ook veel aandacht aan:

  • inzicht
  • beroepshouding
  • gedrag
  • samenwerken
  • plannen
  • leren van je ervaringen

Daarmee ben je straks in staat om in het werkveld professioneel te handelen en kun je omgaan met probleemsituaties. Deze specifieke beroepskennis en -vaardigheden samen noemen we competenties. Op het ROC leer je deze via het beroepsgerichte onderwijs. Tijdens je opleiding zijn de lessen zoveel mogelijk gekoppeld aan echte beroepssituaties. Zo leer je in praktijkruimtes die sprekend lijken op de omgeving waar jij straks gaat werken. En je werkt zelfstandig of in groepjes aan projecten, soms voor echte bedrijven en/of instellingen. Natuurlijk krijg je daarbij ondersteunende (theorie)lessen en persoonlijke begeleiding van onze docenten.

Taal en rekenen in het mbo

Taal en rekenen zijn basisvaardigheden. Iedereen heeft ze nodig in het dagelijks leven. Als je klaar bent met je opleiding moet je natuurlijk ook in je werk op een goede manier met de Nederlandse taal omgaan en laten zien dat je over rekenvaardigheden beschikt. Voor bepaalde opleidingen moet je ook laten zien dat je voldoende kennis hebt van de Engelse taal. Als je veel moeite hebt met taal of rekenen, kun je bij ROC Rivor naast de vaste lessen extra hulp krijgen tijdens wekelijkse ondersteuningslessen.

Opbouw van jouw mbo-opleiding

Je opleiding bestaat uit 3 delen:

  • basisdeel
  • profieldelen
  • keuzedelen

Het basisdeel en de profieldelen vormen samen de kwalificatie van de opleiding. Keuzedelen spelen in op innovaties in het bedrijfsleven en/of op regionale ontwikkelingen. Met de nieuwe keuzedelen kun je je verder verbreden en verdiepen en jouw kansen vergroten op de arbeidsmarkt. Ook kun je je voorbereiden op een doorstroom naar het hbo.