De afkorting 'mbo' staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Op het mbo leer je dan ook alles wat je nodig hebt om een echte vakman/-vrouw te worden en een beroep uit te oefenen. Je volgt veel praktijkonderwijs: in stages of op een werkplek ga je aan de slag bij bedrijven en organisaties. Zo leer je waar je goed in bent en wat je leuk vindt. En vind je straks werk dat bij je past. Er zijn veel banen voor mbo’ers.

Niveaus

Het mbo bestaat uit 4 niveaus:

  • Mbo niveau 1 - Entreeopleiding
  • Mbo niveau 2 - Basisberoepsopleiding
  • Mbo niveau 3 - Vakopleiding
  • Mbo niveau 4 – Middenkader- en specialisten opleiding

Het ligt aan jouw vooropleiding op welk niveau je kunt starten. In het schema hieronder zie je met welk diploma je kunt starten op welk niveau op het mbo. Lees hier alles over de toelatingseisen bij ROC Rivor.

BOL en BBL-opleidingen

Binnen het mbo kun je kiezen voor een BOL of BBL-leerweg.

Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
BOL staat voor beroeps opleidende leerweg en dit betekent dat je vaak alle dagen in de week naar school gaat en daarnaast periodes stage loopt. Bij een BOL opleiding heb je recht op studiefinanciering.

Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)
BBL staat voor beroeps begeleidende leerweg, hierbij ga je werken en daarnaast volg je vaak een dag in de week lessen op school. Bij een BBL opleiding heb je een arbeidscontract bij een werkgever en krijg je salaris.

Opbouw mbo-opleidingen

Alle mbo-opleidingen hebben dezelfde opbouw:

  • Je krijgt beroepsgerichte vakken (theorie en praktijklessen) die passen bij je opleiding en het vak dat je hebt gekozen.
  • Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, burgerschap en op niveau 4 ook Engels.
  • Je krijgt keuzedelen. Dit zijn extra vakken die je kunt volgen om je te verdiepen of verbreden.

Tijdens je mbo-opleidingen heb je een studieloopbaanbegeleider (slb’er) die je begeleid tijdens de opleiding.

Studiekosten en studiemateriaal

De kosten van een mbo-opleiding hangen af van jouw leeftijd, het niveau van de opleiding en de gekozen leerweg (BOL of BBL). Lees hier alles over de studiekosten.

Ook moet je voor je opleiding studiematerialen aanschaffen. Lees hier welke studiematerialen je nodig hebt.

Wat is het verschil tussen de middelbare school en het mbo?

Het mbo is anders dan de middelbare school. Waar de middelbare school vaak wat kleiner is, kan het mbo groter zijn. Je hebt in Nederland hele grote mbo scholen in de grote steden. ROC Rivor is in vergelijking met mbo-scholen in de grote steden een wat kleinere mbo-school.

Op het mbo moet je zelfstandig werken en ben je zelf verantwoordelijk voor je studievoortgang en de aanwezigheid bij de lessen. Je SLB’er (studieloopbaanbegeleider) helpt jou wel als dat nodig is en houdt jouw voortgang in de gaten, maar je moet er zelf ook wat voor doen.

KiesMBO

Benieuwd naar alle mbo-scholen in Nederland en welke mbo-opleidingen er zijn? Kijk eens op Kiesmbo.nl. Op deze website vind je informatie over mbo-scholen, opleidingen en hoe groot de kans is op stage en een baan na de opleiding.