Wat doe je als Smart Builder?

Als Smart Builder ben je betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van bouwprojecten voor zowel nieuwbouw als verbouw. Jij hebt het overzicht van het totale bouwproject. Met de nieuwste software en mooiste 3D ontwerp technieken leer je 3D ontwerpen ontwikkelen van bouwwerken, inclusief materialen, systemen en installaties. Het opstellen en doen van aanvragen van omgevingsvergunningen horen bij jouw taak. Daarnaast begeleid je technische werkzaamheden, werk je technische ontwerpen uit en controleer je begrotingen en offertes. Kortom, na het afronden van deze opleiding ben je erg breed inzetbaar. Je hebt veelzijdig, verantwoordelijk en afwisselend werk. Tijdens de Smart Building opleiding komen deze onderdelen uitgebreid aan bod.

Studenten werken achter laptop

Waar kun je gaan werken?

 • Bouwbedrijf
 • Installatiebedrijf
 • Architectenbureau
 • Ingenieursbureau
 • Woningbouwvereniging
 • Energiebedrijf
 • Service- en onderhoudsbedrijf
 • Gemeente
Meer weten of direct aanmelden?
Aanmelden
Kom naar een Meeloopdag
Brochure aanvragen
Heb je vragen over deze opleiding?
Koen is docent Smart Building en beantwoord graag jouw vragen.
Vraag het Koen

Hoe ziet de opleiding Smart Building eruit?

Ben je op zoek naar een mbo niveau 4 opleiding bouwkunde, installatietechniek of elektrotechniek? Dan is de Smart Building opleiding een uitstekende keuze. Het is een vierjarige opleiding waarbij je leert op school en in de praktijk. Denk daarbij aan stages en praktijkopdrachten bij regionale bedrijven. Tijdens de opleiding leer je wat er komt kijken bij de voorbereiding en uitvoering van innovatieve bouwprojecten. Je doet kennis op van de bouwsector én de installatietechniek. Je leert over het bouw informatie model (BIM). Dit biedt een digitale manier van communiceren aan de hand van 3D beelden, waarmee aannemers uit de bouw, installatie-en elektrotechniek efficiënt samenwerken. Materialen, installaties en systemen komen voorbij tijdens de opleiding. Daarnaast leer je plannen en organiseren, samenwerken, calculeren en begroten. Tijdens deze brede opleiding op mbo 4 niveau leer je hoe je technische werkzaamheden kunt begeleiden en hoe je technische ontwerpen uitwerkt.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze Smart Building opleiding. Met extra keuzedelen kun je je verder specialiseren.

Tijdens de opleiding Smart Building ga je direct aan de slag met theorie en praktijk. Je kennis haal je niet alleen uit boeken en lessen. Je gaat in projecten zelf aan de slag waarbij je kennis die je nodig hebt ook opzoekt op het internet. Gedurende de opleiding komt de nadruk meer op het praktijkdeel te liggen.

Na de afronding van de mbo-opleiding Smart Building kun je gaan werken of doorstromen naar het HBO. Deze opleiding sluit goed aan op de tweejarige Associate Degree (AD) opleiding gebouw Gebonden Installaties en opleiding HBO Techniek.

Voor de mbo opleiding Smart Building dien je te beschikken over een laptop. Lees hier meer informatie over het aanschaffen van een laptop.

Bedrijven uit het Rivierengebied zijn actief betrokken met de inhoud van deze opleiding. Tijdens projecten en stages kom je in contact met bedrijven en de bedrijven komen ook naar school toe om les te geven. Zo leer jij de nieuwste technieken uit het bedrijfsleven!

Met de opleiding Smart Building kan ik nu innovatieve bouwprojecten uitvoeren!
Student Thomas
Student legt wat uit
Studie in feiten
 • Niveau
  Niveau 4
 • Leerweg
  BOL
 • Duur
  4 jaar
 • Leermiddelen
  1e jaar €500 (indicatie)
 • Klasgrootte
  15 studenten
 • Start
  1 september

Studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding.
Bekijk de scores

Waarom kies je voor ROC Rivor?

Persoonlijke aandacht
Onze docenten kennen je en helpen je om het beste uit jezelf te halen. Door de fijne sfeer op school voel je je snel thuis!
5de Mbo van Nederland
Je bent verzekerd van een goede opleiding. ROC Rivor staat op de vijfde plaats van beste mbo-scholen in Nederland en op nummer 1 in Gelderland! (Bron: Keuzegids Mbo 2020)

Past de opleiding Smart Building bij jou?

 • Je bent creatief en denkt in oplossingen

  Je hebt technisch en ruimtelijk inzicht.

 • Je bent heel nauwkeurig en vindt veiligheid belangrijk.

  Je kunt goed plannen en organiseren.

 • Je kunt zelfstandig en in teamverband werken.

  Je neemt je verantwoordelijkheid.