Bezoek de Open Dag!

16 januari van 18:00 tot 20:30 in Geldermalsen en Tiel
Kom langs

Wat doe je als Begeleider Maatschappelijke Zorg?

Wanneer je aan de slag gaat als Begeleider Maatschappelijke Zorg ondersteun je allerlei soorten cliënten in het dagelijks leven. Daarop staat voorop dat de cliënt zoveel mogelijk de regie over zijn of haar eigen leven behoudt, of de eigen regie vergroot. Als maatschappelijk begeleider verleen je naast begeleiding ook zorg aan de cliënt, en organiseer je activiteiten.

Let op: deze opleiding had eerder de naam Begeleider Gehandicaptenzorg en Begeleider Specifieke Doelgroepen.

Waar kun je gaan werken?

Wanneer de de opleiding tot maatschappelijk begeleider hebt afgerond, kun je gaan werken op verschillende locaties en met verschillende doelgroepen. Zo kun je aan de slag in de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en in verzorgings- en verpleeghuizen. Maar je kunt ook werken in de thuiszorg, maatschappelijke opvang of verslavingszorg.

Hoe ziet de opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg eruit?

Tijdens de opleiding volg je theorielessen, die goed aansluiten bij de praktijk van de werkvloer. Zo werk je aan verschillende opdrachten, die draaien om:

  • de ondersteuning en begeleiding van de cliënt, waarbij hij of zij zelf de regie houdt. Het gaat om bijvoorbeeld persoonlijke zorg en het huishouden.
  • de ondersteuning en begeleiding van de cliënt(en) bij de dagbesteding of tijdens activiteiten.

  • Kies je voor de BBL-opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg, dan heb je een baan van minimaal 20 uur per week die past bij je opleiding. Je gaat 1 dag per week naar school.
  • Volg je liever een BOL–opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg? Bekijk dan deze opleidingspagina.

Voor de mbo-opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg is het ook mogelijk een traject op maat te volgen. Daarvoor is het nodig dat je al ervaring en een relevante vooropleiding met bewijslast hebt. Heb je interesse in een opleiding op maat? Dan kijken we tijdens een intakegesprek samen wat de mogelijkheden voor jou zijn, en in welk leerjaar je het beste kan starten.

Wanneer je de opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg hebt afgerond, kun je aan het werk. Bijvoorbeeld als begeleider in de gehandicaptenzorg of maatschappelijk begeleider. Wil je verder leren? Dan kun je doorstromen naar een zorgopleiding op niveau 4.

Voor de opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg heb je een laptop nodig. Lees hier meer informatie over het aanschaffen van een laptop.

Voor de opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg is het mogelijk om een periode in het buitenland te werken, zoals Duitsland, Spanje en zelfs Suriname. Ben jij geïnteresseerd in een buitenlandse ervaring en wil je hier meer over weten? Bekijk dan de pagina The International Office

Meer weten of direct aanmelden?
Aanmelden
Kom naar een Meeloopdag
Brochure aanvragen
Heb je vragen over deze opleiding?
Annet is docent Begeleider Maatschappelijke Zorg en beantwoordt graag jouw vragen.
Vraag het Annet
"Kies de opleiding die jij leuk vindt en waar jij je goed bij voelt. Laat jouw keuze niet beïnvloeden door wat andere mensen vinden.”
Ilse Scheffer
Studie in feiten
  • Niveau
    Niveau 3
  • Leerweg
    BBL
  • Duur
    3 jaar
  • Leermiddelen
    1e jaar €450,- (indicatie)
  • Klasgrootte
    20 studenten
  • Start
    1 september

Studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding.
Bekijk de scores

Waarom kies je voor ROC Rivor?

Persoonlijke aandacht
Onze docenten kennen je en helpen je om het beste uit jezelf te halen. Door de fijne sfeer op school voel je je snel thuis!
Altijd dichtbij
ROC Rivor is dichtbij jou met locaties in Tiel en Geldermalsen.

Past de opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg bij jou?

  • Je bent sociaal en communicatief vaardig.

    Je geeft je grenzen goed aan.

  • Je toont respect.

    Je kan professioneel omgaan met je gevoelens en emoties.

  • Je bent betrokken en hebt een goed inlevingsvermogen.

    Je bent initiatiefrijk, creatief en je treedt handelend op in lastige situaties.