Op zaterdag 22 september vertrokken acht MBO2 Dienstverlening studenten en vier docenten van ROC Rivor voor een uitwisselingsproject naar Kroatië. In het eerste reisverslag deelden ze hun eerste indruk van deze bijzondere studiereis. Inmiddels zijn de studenten naar de Kroatische school en de hoofdstad Zagreb geweest. Ze leren het land en hun Kroatische vrienden steeds beter kennen. Hoe dat ging, vertellen ze in dit reisverslag.

Woensdag 26 september: kennismaken met 100 Kroaten

Vandaag was onze eerste schooldag. Het was erg spannend om kennis te maken met de Kroaten. We dachten dat er maar 12 Kroaten waren, maar het waren er rond de 100! Even schrikken dus. De Engelse docent hield speciaal voor ons een presentatie over Kroatië. Later stelden wij ons voor in onze presentatie. Best spannend voor zo’n grote groep! Aan het einde speelde een paar studenten op hun gitaar, wat prachtig was. Na school hebben we lekker koffie gedronken in de stad.

MBO2 Dienstverlening studenten in de les op Kroatische vakschool

Donderdag 27 september: eerste les op school

Vandaag kregen we een rondleiding door de school. De studenten die we gisteren leerden kennen, liepen met ons mee, gezellig! Omdat er lessen waren, konden we niet veel zien zonder te storen. Daarna was het tijd voor onze eerste echte les. We kregen Engels met 8 andere studenten. Het was heel gezellig en leuk, ondanks dat de studenten een beetje verlegen waren. We stelden onszelf aan elkaar voor door middel van leuke activiteiten. Na school gingen we met de Kroaten, die ons hadden rondgeleid, naar McDonalds. We zagen gelijk het prijsverschil met de Nederlandse McDonalds. ’s Avonds gingen we heerlijk uiteten met ons team. Het was voor 2 begeleiders de laatste avond. We hebben een gezellige week met ze gehad!

Vrijdag 28 september: Kroaten interviewen

In onze les hadden we het over ons ‘marktonderzoek’, dat we maandag samen met een Kroaat gaan uitvoeren. We kregen daarna een opdracht over het vergelijken van culturele levenswijzen. Iedere student ging hiervoor een Kroaat interviewen. De Kroaten waren wel een beetje zenuwachtig, maar dat begrepen wij wel, dat waren wij namelijk ook. Een nadeel was dat de Kroaten niet zo goed Engelstalige spraken. Na het interview gingen we weer door met ons marktonderzoek. We hadden het snel af omdat we elkaar hielpen, want we zijn natuurlijk een team. Na school zijn we boodschappen gaan doen en hebben we heerlijk gekookt.

MBO2 Dienstverlening studenten in Zagreb

Zaterdag 29 september: naar de hoofdstad Zagreb

Vandaag namen we om half 10 de bus naar Zagreb. Iedereen was nog een beetje moe, dus in de bus sliepen we verder. Na anderhalf uur kwamen we in Zagreb aan. Wat een grote stad! Het was soort Amsterdam, maar dan groter. Amsterdam 2.0 dus. We pakten eerst de metro naar het plein. Daar hebben we wat gegeten. Hierna hebben we heel veel foto’s gemaakt, gefilmd en geshopt. De winkels waren anders dan bij ons in Nederland. Je kon goed de verschillen zien zoals de gebouwen, kwaliteit en de drukte. Op het plein gaven twee jongens met hun gitaar en viool een klein optreden en verderop was er ook een band aan het spelen. Dat was heel mooi om te zien. Op de terugweg waren we erg moe waren van alle indrukken. ‘s Avonds hebben we heerlijk gegeten bij een Amerikaans restaurant.

Zondag 30 september: rustdag

Vandaag was het een rustdag voor ons. We waren allemaal heel erg moe waren van het uitje naar Zagreb en hebben heerlijk uitgeslapen. Iedereen had even een day off om bij te komen van de vele activiteiten, zodat we er deze laatste week weer tegen kunnen.

To be continued…