Op zaterdag 22 september vertrokken acht MBO2 Dienstverlening studenten en vier docenten van ROC Rivor voor een uitwisselingsproject naar Kroatië. Hoe vergaat het ze in Varazdin, een stad in het noorden van dit land? En hoe was de ontmoeting met de studenten van Kroatische vakschool Srednja strukovna skola? Studenten delen hun ervaringen in dit eerste reisverslag.

Groepsfoto MBO2 Dienstverlening studenten klaar voor vertrek naar Kroatië

Het vertrek

Zaterdag verzamelden wij ons om 11 uur op Schiphol. Toen iedereen er was, inclusief de gebruikelijke telaatkomer, werd er afscheid genomen van familie en vrienden. Daarna gingen wij onze bagage inchecken. Gelukkig bleven de beveiligers bij de handbagagecontrole vriendelijk ondanks dat wij 100 keer dezelfde vragen stelden. Later moesten wij langs de paspoort/ID-controle. Daarna wilde iedereen naar de McDonalds. Na het eten hadden we een uur voor onszelf om te ‘shoppen’. Toen was het tijd om te boarden. We speelden Truth or Dare bij de gate, omdat we pas om 15:05 vlogen. De mensen die ook moesten wachten kregen zo gratis entertainment. Er werd veel gelachen. Vooral toen iemand haar broek achterstevoren aan moest doen voor een ‘dare’. Verder was het gezellig en ging de tijd sneller dan verwacht. In het vliegtuig waren drie personen een beetje bang omdat ze nog nooit hadden gevlogen. Eenmaal in de lucht ging het gelukkig steeds beter.

Kasteel Varazdin

Aankomst in Kroatië

Het vliegveld zag er niet veel anders uit dan in Nederland: netjes en schoon. Het enige verschil was dat het er rustiger en overzichtelijker was. Aangekomen in Varazdin schrokken we een beetje van ons huis. We kregen veel prikkels, maar wel gezellige prikkels. De eigenaresse van het huis had speciaal voor ons een heerlijke pan goulash gemaakt. Eenmaal boven was er gelijk een strijd wie welke kamer kreeg, maar dat is allemaal opgelost, want we zijn samen één team. Na het eten gingen we naar de supermarkt om boodschappen te halen en daarna zijn we lekker naar bed gegaan.

Groepsfoto MBO2 Dienstverlening in Kroatië

Zondag 23 september: Rondleiding Varaždin

We hebben heerlijk uitgeslapen. Om 11:15 vertrokken we voor een rondleiding door Varaždin. Het zag er mooi en anders uit dan in Nederland. De gebouwen waren heel ouderwets, wat mooi is om te zien. Na de rondleiding door de stad zijn we naar het kasteel van Varaždin gegaan. Het zag er heel strak en mooi uit. Ook hebben wij een kerk bezocht waar ze van een loze buitenruimte de hemel hebben na gemaakt. ‘S Avonds hebben we heerlijk gegeten bij een restaurant die zat verstopt in een steegje.

Groepsfoto MBO2 Dienstverlening bij de plitvice meren in Kroatië

Maandag 24 september: kennismaking met de Kroaten en bezoek Plitvice meren

Vandaag regende het jammer genoeg. Rond half 8 vertrokken we met onze handbagage richting de parkeerplaats waar we de Kroatische studenten en leraren voor het eerst ontmoetten. Daarna gingen wij naar de prachtige Plitvice meren. Een geweldige ervaring ondanks de regen. Na 2 uurtjes lopen kwamen wij op de plek waar we op de boot stapten. Daar kwamen we Nederlanders tegen, dat was heel gezellig. Aangekomen aan de andere kant van het park wandelden we naar het hotel. In het hotel aangekomen gingen we eerst eten en douchen. ‘s Avonds hebben we met de Kroaten gekletst en elkaar woorden geleerd. Om 22:00 was het toch eens tijd om naar bed te gaan.

Tocht door grotten studiereis Kroatië

Dinsdag 25 september: excursie grotten Kroatie-Bosnië-Herzegovina

Na het ontbijt stapten we in de bus en reden we naar grotten die op de grens van Kroatië en Bosnië-Herzegovina lagen. Een gids gaf ons een rondleiding. We moesten allemaal helmen op, zodat je je hoofd niet kon stoten. We mochten in de grot foto’s maken, maar geen flits gebruiken omdat er ook vleermuizen leven. De grot was heel erg mooi en bijzonder om te zien. Er lagen ook echte skeletten van mensen, holenberen en holeleeuwen. Alleen de skeletten van mensen konden we (gelukkig) niet zien. Na de tocht stapten we weer de bus in. Omdat we laat in de avond aankwamen, was er geen tijd om nog te koken. Dus besloten we om uiteten te gaan bij een Amerikaans restaurant. Hier hebben we heerlijk gegeten!

To be continued...