Leer op een rustige plek
Als je gaat leren, zorg dan dat je werkplek schoon en opgeruimd is. Zo wordt je minder afgeleid. Daarnaast is ook een rustige werkplek belangrijk. Zo wordt je niet gestoord en afgeleid. Kies bijvoorbeeld om te leren in je eigen kamer of de bibliotheek.

Af en toe een pauze
Ga af en toe ook even weg van je werkplek, bijvoorbeeld naar buiten voor frisse lucht. Urenlang leren is moeilijk vol te houden zonder een pauze. Het is beter om bijvoorbeeld een uur lang geconcentreerd te leren en daarna een pauze van 10 minuten te nemen.

Effectief leren
Hoe kan je het beste leren voor de examens? Probeer zo actief mogelijk te leren door samenvattingen van de lesstof te maken. Ook is het effectief om grote hoeveelheden leerstof in kleine overzichten te plaatsen, bijvoorbeeld door het maken van een ‘Mind map’. Door te werken met vormen, geheugensteuntjes en illustraties kun je de informatie gemakkelijker onthouden. Voor veel mensen werkt het ook goed om hardop de stof op te lezen, dan onthoud je het beter. Kijk welke manier werkt voor jou!

Het eindexamen nadert
Dan is het bijna zo ver, je hebt weken hard geleerd en je bent er bijna klaar voor. Op dit moment kan bij sommige eindexamenkandidaten stress om de hoek komen kijken. Wees gerust, spanning is heel normaal in dit soort situaties. Laat je niet afleiden door de spanning, maar zorg goed voor je lichaam. Slaap de dagen voor de start van de examens voldoende, ontbijt elke ochtend goed en eet genoeg groente en fruit. Ongezond eten kan daarentegen zorgen voor vermoeidheid en meer stress.

Ontspan
Laat je op de dag van het examen wekken door iemand anders, zodat je je niet kan verslapen. Als het examen bijna begint, is het fijn om even een moment voor jezelf te pakken. Doe iets waardoor jij ontspannen word, muziek luisteren bijvoorbeeld. Ontspannend het examen ingaan, is het halve werk!

Examentijd goed benutten
Het moment is daar, het examen begint. Je hebt maar een bepaalde tijd om alle vragen te beantwoorden. Om deze tijd goed te benutten hebben we nog 2 tips:
1. Voordat je start met de eerste vraag, bekijk alle vragen en beantwoord eerst de vragen waar je zeker van bent dat je die weet.
2. Vragen die je niet helemaal snapt kun je beter even overslaan en later nog een keer bekijken.

Beloon jezelf
Als eindelijk de examens erop zitten, dan mag je jezelf echt even belonen. Je hebt je best gedaan! Laat de stress los en laat je zelf lekker verwennen met iets waarvan je kan genieten. Dat heb je na de examenperiode wel verdiend!