Battle of the Boats gaat tussen negen teams bestaande uit leerlingen van O.R.S. Lek en Linge, Koningin Wilhelmina College (KWC) en ROC Rivor. Het wordt georganiseerd door HUB Rivierenland met als doel de techniek te stimuleren. Daarnaast kunnen studenten met deze battle ervaren waar je met een team toe in staat bent. Het winnen van de battle kan op drie onderdelen: snelheid, creativiteit en duurzaamheid. Alle teams zijn al vanaf december 2020 bezig met het ontwerpen en bouwen van de boot.

Boot bouwen

De studenten van ROC Rivor kunnen niet wachten tot de battle daadwerkelijk plaatst vindt. Ze vertellen: “We zijn er al zo lang mee bezig en hebben ook een aantal keer de andere teams ontmoet. Het zijn gedegen concurrenten, maar dat vinden we juist leuk. Het bouwen van de boot gaat goed. We hebben veel hulp van De Vree en Sliepen en leren hier ook heel veel van. Bijvoorbeeld bij het opvullen van gaten in de romp van de boot, maar ook bij het transport en verkrijgen van de juiste materialen bij bedrijven in de regio. Dit project is een van de meest leerzame projecten die we hebben meegemaakt”.

Interesse in techniek

Team RIVOR ICTB krijgt hulp bij het bouwen van de boot van De Vree en Sliepen uit Tiel. Ze zijn samen het enige team uit Tiel die mee doen aan Battle of the Boats. Teunis Voorthuizen, Hoofd Productie van De Vree en Sliepen, vertelt: “Ons bedrijf is altijd al betrokken geweest bij het onderwijs. We werden direct heel enthousiast toen we gevraagd werden voor Battle of the Boats. Wij vinden het heel leuk dat door dit project de studenten van ROC Rivor interesse hebben gekregen in de techniek. Want daar ligt de toekomst, de combinatie van techniek en ICT!”

Battle of the boats - boot testen in het water

De boot testen het in water.

De Battle

Tijdens Battle of the Boats op 18 juni wordt er gestreden om een indrukwekkende wisselbeker. Naast de drie onderdelen snelheid, creativiteit en duurzaamheid zijn er ook nog spelregels. De boot heeft een maximale afmeting van 3 x 4 meter en is niet meer dan 0.75 m diep. Er moet geracet worden met minimaal vier personen aan boord er mag voor de voortbeweging alleen gebruik gemaakt worden van spierkracht en wind. De materiaalkeuze staat vrij, maar deze moet wel duurzaam zijn. Dat wil zeggen: gerecyclede materialen of materialen die opnieuw te gebruiken zijn.