De zes teams, bestaande uit leerlingen van O.R.S. Lek en Linge, KWC Agora en ROC Rivor, hebben afgelopen maanden hun eigen boot gebouwd in samenwerking met een bedrijf uit de regio. De boten werden beoordeeld op snelheid, creativiteit en duurzaamheid. De belangrijkste regel was dat de boot alleen met spierkracht mag worden voortbewogen. Na een spannende battle op het water werd uiteindelijk Team Titanic van KWC Agora uitgeroepen tot de winnaar van deze uitdagende wedstrijd.

Wereld aan hun voeten

De studenten van ROC Rivor werkten samen met De Vree en Sliepen uit Tiel. Teunis van Voorthuizen, werkzaam bij de Vree en Sliepen, vond het heel leuk om de studenten wat te leren over techniek. Teunis vertelt: “Praktisch technisch onderwijs is leuk om te geven en te krijgen. Je maakt iets blijvends, het krijgt vorm, het beweegt, het geeft energie, het is dichtbij. Vaak hebben de leerlingen meer met techniek dan ze vooraf denken. Er ligt een uitdagende wereld aan hun voeten.”

Tekst gaat verder onder de foto

Boot van battle of the boats tijdens de race

Een beter beeld van Techniek

Bij het bouwen van een boot komen veel techniek-aspecten kijken, dat maakte het voor de ICT-studenten extra leerzaam. Een van de studenten, Rick Molenaar, vertelt: “Door deze battle heb ik veel geleerd over techniek. Ik wist van te voren niet wat er allemaal bij het bouwen van een boot komt kijken. Een decoupeerzaag had ik bijvoorbeeld nog nooit vastgehouden. Maar dankzij Teunis en mijn klasgenoten weet ik daar nu veel meer vanaf. Ook heb ik veel geleerd over ondernemend gedrag, wat een vak bij ons op school is. Dit kwam vooral terug bij het verzamelen van gebruikte materialen voor de bouw van onze boot, want daarvoor zijn we naar verschillende bedrijven in de regio toegestapt. Dat was in het begin nog wat onwennig, maar ging steeds beter. Ik heb nu een veel beter beeld van wat het betekent om aan het werk te zijn in de techniek.”.

Duurzame boot

De boot van Team ICTB heeft afgelopen vrijdag vooral op duurzaamheid hoog gescoord. Dit komt omdat de boot bestaat uit hergebruikte materialen. Docent en begeleider Kevin van Tuil vond duurzaamheid ook erg belangrijk.. “Het hergebruiken van bestaande materialen was voor de studenten een belangrijke spelregel bij de bouw van de boot. Samen met Teunis wilde ik ze uitdagen om vanuit die gedachte te leren denken. Dat zie je terug in zowel de romp van de boot als de aandrijving. Ze zijn daar dan ook goed in geslaagd door pallets, sloophout en zelfs een oude racefiets in de boot te verwerken. Al die materialen hebben ze ook nog eens zelf opgehaald bij bedrijven in de regio. Als begeleidend docent ben ik heel erg trots op ze! “,aldus Kevin van Tuil.

Boot als zitplek

Wat er met de boot is gebeurd? Die staat nu bij de hoofdlocatie van ROC Rivor in de binnentuin als zitplek voor de studenten. Daarmee krijgt de boot opnieuw een leuke bestemming.

Boot van battle of the boats na de race met Kevin en Teunis