Taalbegeleider Marian uitgeroepen tot TaalHeld van Gelderland

Als taalvrijwilliger staat Marian 20 uur per week klaar voor haar cursisten. Met veel geduld en plezier helpt ze mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal, digitale vaardigheden en rekenen. En dat zorgt voor mooie resultaten. “De mensen die ze begeleidt groeien niet alleen qua niveau, ook hun zelfvertrouwen en schoolplezier neemt toe. Haar werk heeft enorm veel betekenis voor onze taalcursisten,” aldus docent Angela IJkhout.

Stille kracht, groot resultaat

De jury van de Provinciale TaalHeldenprijzen was erover eens dat er in Nederland meer mensen als Marian nodig zijn: “Marian is een typisch voorbeeld van een stille kracht achter de aanpak tegen laaggeletterdheid. Ze stimuleert en motiveert haar cursisten met goed resultaat, maar zal zelf niet snel op de voorgrond treden. En juist deze mensen zijn zó hard nodig. Vandaag zetten we haar in het zonnetje om haar te bedanken voor haar inzet!”

Bruggenbouwer

In Rivierenland zet ook Bert van Swam zich actief in voor alfabetisering. Hij verbindt mensen en organisaties aan elkaar in de aanpak van laaggeletterdheid. Zijn nominatie als taalheld in de categorie Bruggenbouwer kwam voor hem onverwachts, maar vinden wij heel terecht.

Bert van Swam genomineerd tot Bruggenbouwer Taalheld

Taalheldenprijzen

Sinds 2015 reikt Stichting Lezen & Schrijven de TaalHeldenprijzen uit. Deze zijn als eerbetoon aan de inzet van Prinses Laurentien in het leven geroepen. De uitreiking van de Provinciale TaalHeldenprijzen vindt plaats in drie categorieën: Taalcursist, Taalbegeleider en Bruggenbouwer, waarbij in elke provincie TaalHelden worden genomineerd en verkozen. De 36 provinciale winnaars gaan door als genomineerde voor de Landelijke Taalheldenprijzen.