Oefensessies

Na een vroege start kwamen we stipt om 9:00 uur aan in Kalkar voor de halve finale van de Euregionale verkoopwedstrijd met drie studenten van Detailhandel: Mascha Stap, Volkan Űkis en Bram Konings en één student van commercieel: Mark van Reeuwijk. In totaal vertegenwoordigden 35 Duitse en 35 Nederlandse studenten van ongeveer 20 ROC’s en ‘Berufschule’ hun school naast een evenredig aantal docenten. Vanaf het begin werden Nederlandse studenten gekoppeld aan een Duitse ‘buddy’ voor de oefensessies.

Spreken in je eigen taal

Het werd pas echt interessant toen we hoorden dat iedereen in zijn eigen taal zou spreken. Nederlandse studenten verkochten in het Nederlands, terwijl zij een Duits sprekende klant tegenover zich hadden. En andersom gebeurde hetzelfde. Natuurlijk liep dat in het begin een beetje ongemakkelijk, maar naar mate de dag vorderde, gingen de gesprekken steeds soepeler. Het werd snel duidelijk dat woorden maar een klein onderdeel van de communicatie zijn. De tweetalige gesprekken waren al heel snel de normaalste zaak van de wereld.

De eerste dag stond in het teken van kennismaken en oefenen. Studenten oefenden meerdere malen op verschillende manieren hun verkoopgesprek met hun zelf meegebrachte producten. Docenten fungeerden als klant en jury. Het was opvallend dat de Nederlandse student/klant meer relatiegericht het gesprek in ging en de Duitse student/klant juist veel waarde hechtte aan productkennis.

Ontspanning

Na een enerverende dag, was er ook tijd voor ontspanning. Het pretpark was inmiddels dicht voor het grote publiek, maar drie attracties bleven speciaal nog een paar uur extra open voor studenten en docenten. Met zo weinig mensen in een pretpark, kon iedereen eindeloos in de achtbaan, waterbaan en zweefmolen. De goede sfeer en het buddysysteem, maakte dat studenten heel veel steun en gezelligheid hadden aan elkaar. Pas de volgende dag hoorden wij tot hoe laat die gezelligheid had geduurd!

Halve finale

In de middag van dag 2 vond de halve finale plaats. In de ochtend kregen studenten een plenaire workshop vol met tips en tops voor het opkomende verkoopgesprek. Na een laatste oefengesprek ging iedereen op voor het ‘beoordeelde’ gesprek. Het was verbluffend en mooi om te zien hoe alle studenten in korte tijd hun verkoopvaardigheden hadden verbeterd. Het niveau op de laatste dag was erg hoog. Voor de halve finale werden de studenten in vijf groepen verdeeld van zeven buddystellen. Uit iedere groep kwam één Nederlandse en één Duitse student als winnaar naar voren nadat een viertallige jury zijn oordeel had geveld.

De uitslag

De bekendmaking van de winnaars liet even op zich wachten. De resultaten lagen heel dicht bij elkaar. Wij wisten dat onze studenten een goede kans maakten want ze hadden het heel goed gedaan tijdens de oefensessies. Tot het laatste moment hielden we hoop, maar helaas ging de eer andere studenten; zij gaan op 6 november naar de finale. Toch wij zijn reuze trots op onze kanjers, want ze hebben het fantastisch gedaan. Het is niet zomaar iedereen, die een verkooppresentatie durft te geven voor een groot publiek met een kritische jury!! Mascha, Bram, Volkan en Mark goed gedaan!

Bekijk hier de videorapportage van de Euregionale Verkoopwedstrijd halve finale.