De student van ROC Rivor uit Tiel liet Mike de Lange van het ROC van Twente (tweede) en Veronica Natzijl-van Koot van MBO Amersfoort (derde) achter zich. In totaal streden acht jongeren uit het mbo twee dagen lang om de nationale titel.

Opdrachten

De finalisten werden uitgedaagd om een paneel op verschillende manieren te decoreren: een gedeelte schilderen (deur met kozijnen en een wand met heus carnavalsontwerp), een gedeelte behangen, een vrije opdracht en een zogenoemde blackbox, een verrassingsopdracht waarbij ze onder meer zelf kleurtinten moesten mengen. Budding: ‘De opdracht om het woord carnaval plus een masker en het jaartal 2019 te schilderen was het moeilijkst. Je mocht geen millimeter afwijken van het ontwerp.’ Ook zichtbare potloodstrepen waren uit den boze. In het oog sprong de vrije opdracht van Budding: een prachtportret van niemand minder dan Rembrandt van Rijn, in het kader van diens 350ste sterfjaar.

WorldSkills

Job volgt op dit moment de opleiding Gezel Schilder (BBL) waarbij hij 4 dagen in de week werkzaam is bij AJW Schilderwerken in Rhenen. Het was de tweede keer voor de student dat hij deelnam aan de nationale Skills Heroes. Zijn doel was om door te gaan naar de WorldSkills in Rusland.

Mits Job voldoende punten heeft gehaald en zich ‘redelijkerwijs’ kan ontwikkelen tot excellentieniveau, mag hij deelnemen aan WorldSkills 2019. Deze wereldkampioenschappen voor beroepen zijn van 22 tot en met 27 augustus in het Russische Kazan. Of de talentvolle student van ROC Rivor hierbij aanwezig is, hoort hij vrijdag tijdens de officiële prijsuitreiking in de RAI in Amsterdam.