Job Budding maakt nu officieel deel uit van Team NL, een afvaardiging van 27 studenten van verschillende mbo’s die in Kazan strijden om de wereldtitel. Iedereen heeft zijn eigen specialisme: van kapster tot electrotechneut en van schilder tot bloembinder. Job heeft er veel zin in: “Ik vind het hartstikke gaaf dat ik mee mag doen aan WorldSkills. Toen bekend werd gemaakt dat ik bij de selectie zat, kon ik het niet geloven. Ik had het niet verwacht.”

De kwalificatie voor WorldSkills is geen vanzelfsprekendheid: je moet als kandidaat voldoende punten hebben behaald en laten zien dat je ‘redelijkerwijs’ kan ontwikkelen tot excellentieniveau. Deelname aan WorldSkills is dus al een hele prestatie en groot compliment op zich.

Team Job

Job is nu al druk bezig met de voorbereidingen. Inmiddels worden zijn dagen gevuld met trainen, diverse persactiviteiten en bijeenkomsten van WorldSkills. Job staat er zeker niet alleen voor: een klein team met daarin een aantal docenten en een ervaren begeleider van WorldSkills, trainen en begeleiden hem op weg naar Rusland.

Ook Cees Brouwer, voorzitter CvB van ROC Rivor, is enthousiast en onder de indruk: “Het is voor ons de eerste keer dat we deelnemen aan WorldSkills. Ik ben ontzettend trots dat in Rivierenland zoveel talent aanwezig is. Job is een echte vakman. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij in Kazan een goede prestatie neer gaat zetten.”

WorldSkills

WorldSkills zijn de wereldkampioenschappen voor vakwedstrijden in het mbo. Om het jaar strijden meer dan 1.300 jonge vakmannen en -vrouwen in wedstrijdvorm om de titel ‘beste vakman of vakvrouw van de wereld’. WorldSkills bestaat 60 jaar en is het grootste beroepenevenement van de wereld. De vakwedstrijden zorgen voor promotie van het beroepsonderwijs, het bevorderen van vaktrots en het stimuleren van talent over de hele wereld. De wereldkampioenschappen voor beroepen zijn van 22 tot en met 27 augustus in het Russische Kazan.