Op dit moment zijn er 290.000 mensen met dementie in Nederland, waarvan 37.000 in de provincie Gelderland. In Tiel wonen 620 mensen met dementie. Dat aantal verdubbelt de komende twintig jaar. “Het is belangrijk om open te zijn over dementie”, vertellen Cees en Elly. “Door er open over te zijn, kun je veel gemakkelijker hulp vragen en hulp krijgen.” Een boodschap die ze iedereen graag mee willen geven. Evenals de tip om op iemand af te stappen en je hulp aan te bieden wanneer je bijvoorbeeld in een winkel iemand ziet zoeken. “Dat helpt iemand met dementie heel erg.”

Zelf dementie ervaren

Met behulp van VR brillen en de mobiele verwarring konden studenten op het ROC ook zélf ervaren hoe het is om dementie te hebben. Door het spelen van een levensgroot ganzenbordspel gingen ze met elkaar in gesprek over dementie en leerden ze spelenderwijs de signalen van dementie herkennen. Ook gingen studenten aan de hand van een fototentoonstelling met elkaar in gesprek over dementie.

Beroepskrachten van de toekomst
De meeste mensen met dementie wonen gewoon thuis en doen boodschappen, gaan naar de kapper of naar een restaurant. Daarom is er een speciaal trainingsprogramma opgezet voor jongeren: zij zijn als toekomstige beroepskrachten een onmisbare schakel in een samenleving waarbij mensen met dementie mee kunnen blijven doen. In de weken na de kick-off worden er op ROC Rivor gastlessen gegeven, waarin de studenten leren om iemand met dementie te herkennen, hoe je daar mee omgaat en hoe je iemand kunt helpen.

Jongerenprogramma over omgaan met dementie

Samen dementievriendelijk is een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS en bestaat sinds 2016. Katherine Ruitinga van Alzheimer Nederland: ‘Het is mooi dat nu ook jonge mensen op een laagdrempelige manier leren hoe ze om moeten gaan met dementie. Ze hebben de toekomst en zijn cruciaal voor de dementievriendelijke samenleving.’ Het speciaal ontwikkelde jongerenprogramma voor docenten bestaat uit een (online) training, gastles op maat en andere kant-en-klare werkvormen. Zo leren mbo-studenten hoe ze dementie kunnen herkennen én hoe ze hiermee om kunnen gaan. Het programma is aan te vragen via samendementievriendelijk.nl/scholen.

Jongeren in Tiel worden dementievriendelijk Start dementieprogramma voor studenten ROC Rivor

foto: Maxime van Daelen