ROC Rivor wil topstudenten meer kansen geven om zichzelf te ontwikkelen voordat ze doorstromen naar het hbo, de arbeidsmarkt of zzp’er worden. In grote steden is er voor deze jongeren een startersplatform. Maar in Tiel niet. Daarom heeft ROC Rivor in samenwerking met Ondernemend Rivierenland YoungMediaProfs opgericht. Een groep jonge zelfstandige ondernemers die samenwerkt aan betaalde opdrachten voor het bedrijfsleven. ‘Er gebeurt hier echt iets bijzonders’, vertelt initiatiefnemer en coach Hilco van de Kraats. ‘We stimuleren talentontwikkeling en kunnen zo het talent in Rivierenland behouden.’

Iedere student heeft voor zichzelf een eigen doel om aan YoungMediaProfs deel te nemen. Zo wil Mel Struijk (19) zijn portfolio verder uitbreiden zodat hij meer kans heeft om aangenomen te worden op de filmacademie. En Jimat Meijs (18) wil later ondernemer worden. ‘Er moet gepresteerd worden! Ik begeleid de studenten samen met professionals uit de regio, maar het échte werk moeten ze zelf doen. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel enorm leerzaam’, aldus Van de Kraats.

Mbo’ers, hbo’ers en internationale studenten

Op het moment bestaat YoungMediaProfs uit 15 talentvolle jongeren. Waar eerst negen afgestudeerde Mediavormgevers de groep vormden, is daar vanaf dit schooljaar verandering in gekomen. Drie hbo-stagiaires en een mbo-stagiaire hebben zich bij de groep gevoegd om alvast aan het ondernemersjaar te proeven. 28 oktober vlogen twee fotografiestudenten uit Tallinn, Estland over om in het team ervaring op te doen. Een gemêleerd gezelschap dus.

Meer dan een leerbedrijf

Dat YoungMediaProfs meer dan een normaal leerbedrijf is, moge duidelijk zijn. ‘Ze komen voor dezelfde uitdagingen te staan als echte ondernemers,’ aldus Paul Nieuwenhuis die zelf ook ondernemer is. Het is een creatief leerbedrijf van Stichting Ondernemend Rivierenland. Het bestuur bestaat uit VNO-NCW, RW-POA Rivierenland, Ondernemers Coöperatie Tiel, Rabobank West Betuwe en ROC Rivor.

Grote ambities

Hilco van de Kraats, verbinder tussen de markt, YoungMediaProfs en onderwijs, heeft grootse plannen met de club startende professionals. ‘Uiteindelijk willen we het mogelijk maken dat alle jonge professionals, die hun ondernemerschap verder willen ontwikkelen, zich bij YoungMediaProfs kunnen voegen. Zo kunnen we al die talenten laten excelleren en ze voorbereiden op een mooie carrière.’