Om bij de laatste drie genomineerden terecht te komen moesten alle kandidaten in november een persoonlijk filmpje en motivatie insturen. Hilco ging aan de slag op een manier die vertegenwoordigt waar hij voor staat: samen met zijn studenten maakte hij een integere video over zijn passies en drijfveren. In december kreeg Hilco te horen dat hij door was naar de volgende ronde. “Dit is te gek! Wie had dat ooit gedacht; van mbo leerling tot ‘bijna’ docent van het jaar!”, aldus een blije Hilco van de Kraats.

Investeren in regionaal onderwijs

De 34-jarige docent werd geboren in de gemeente Buren en is, na een aantal jaren o.a. in Den Bosch te hebben gewoond, weer teruggekeerd in de gemeente om te investeren in het regionale onderwijs. Hilco: “Gedurende mijn loopbaan voel ik steeds meer hoe de regio schreeuwt naar onze (mbo)-kennis. Hoe voorkomen we dat al het talent vanuit de broedplaats in Tiel de vleugels uitslaat naar de grote omringende steden? Dat is waar ik mij voor inzet”.

Verkiezing Leraar van het Jaar

De verkiezing brengt het leraarschap op een positieve manier in beeld. De Leraren van het Jaar (po, so, vo, mbo) krijgen een jaar lang het podium om hun inspiratie en passie te delen met de rest van lesgevend Nederland. Het is een erkenning voor het vakmanschap van vier individuele leraren, maar tegelijkertijd ook voor de beroepsgroep als geheel. Hilco kijkt er naar uit deze rol ter vervullen: “Er gebeuren zoveel mooie dingen, maar toch staat het mbo voor een geweldige uitdaging. Het onderwijs vraagt meer dan ooit om vitaliteit, veerkracht en (sociale) behendigheid. Hiervoor is innovatiekracht nodig en moeten we binnen en buiten de vastgestelde kaders durven denken.” De vier winnaars worden feestelijk bekendgemaakt op zaterdag 26 januari tijdens NOT 2019.

Afgelopen zomer was de eerste verkiezingsronde. Vlak daarna werd bekend gemaakt dat de verkiezing zou stoppen. Door inspanningen van de huidige Leraren van het Jaar en de Jaarbeurs kan de verkiezing alsnog plaatsvinden.

Video over de passies en drijfveren van Hilco

Bekijk hier de video over Hilco, gemaakt door de studenten van Young Media Proffs