Hoe ziet de cursus Inburgering eruit?

Hieronder vindt u relevantie informatie over de cursus Inburgering.

Voor wie?
Woont u sinds kort in Nederland en heeft u een brief van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) ontvangen dat u moet inburgeren? Dan is deze cursus geschikt voor u!

Duur
Hoe lang de cursus duurt, hangt af van uw vooropleiding, uw kennis van de Nederlandse taal en hoeveel u buitenschools oefent. De lessen worden zowel overdag als in de avonduren gegeven.

Maximale groepsgrootte
Een cursusgroep bestaat uit maximaal 12 tot 18 personen.

Kosten
€ 1.250,- per 10 weken.

U krijgt eerst een contract van 10 weken, dat verlengd kan worden. Er zijn in totaal 40 lesweken per jaar. Sinds januari 2015 moeten inburgeraars ook een portfolio maken voor Oriëntatie op de Arbeidsmarkt. De bijbehorende training en één examen kost € 500,-. Daarnaast hanteren we per opleidingsniveau een uurtarief:

 • Analfabeet 13 euro p/u
 • Laag opgeleid 13 euro p/u
 • Hoog opgeleid 13 euro p/u

Lening bij DUO
Omdat ROC Rivor het Keurmerk Inburgering heeft, kunt u als inburgeraar in veel gevallen een lening afsluiten bij DUO. Voor meer informatie kijk op www.inburgeren.nl. U kunt er ook voor kiezen de cursus en het examen zelf te betalen.

Keurmerk Blik op Werk

ROC Rivor heeft het keurmerk van Blik op Werk.

Locaties
Tiel, Zaltbommel en Culemborg.

ROC Rivor biedt 3 inburgeringstrajecten aan: alfabetisering, inburgering en staatsexamen.

Alfabetisering
Als u het Nederlandse schrift niet kent of u moet leren lezen en schrijven, dan start u met een Alfabetiseringscursus. U oefent met Nederlands:

 • spreken
 • luisteren
 • schrijven
 • lezen

In deze cursus leert u basisvaardigheden zoals eenvoudige woorden lezen, adresgegevens schrijven of dagen van de week herkennen. U heeft 7,5 uur per week les.

Inburgering
De Inburgeringscursus zorgt ervoor dat u de Nederlandse taal leert op niveau A2, B1 of B2. ROC Rivor werkt middels een vaste methode: Taal Compleet. De cursus is inclusief:

 • Training voor het examen.
 • Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM).
 • Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA).

U heeft 7,5 uur per week les. Daarnaast krijgt u een aantal uur per week huiswerk. ROC Rivor is door Blik op Werk, een onafhankelijke kwaliteitsorganisatie, gecertificeerd en voldoet daarmee aan de gestelde normen voor inburgeringcursussen.

Staatsexamen
In de Staatsexamencursus worden de vier onderdelen van de Nederlandse taal geoefend en traint u voor het examen. Voor het Staatsexamen gebruikt ROC Rivor een vaste methode: 'De opmaat' en 'De sprong'. ROC Rivor biedt 2 soorten Staatsexamencursussen aan:

 • Staatsexamen NT2 I - Hierna heeft u voldoende taalniveau om een beroepsopleiding te volgen of om verder te gaan met Staatsexamen NT2 II.
 • Staatsexamen NT2 II - Hierna heeft u voldoende taalniveau om op het hbo of aan de universiteit te studeren.

ROC Rivor werkt samen met betrokken docenten die niet alleen de lessen verzorgen. Zij zien er ook op toe dat u zich prettig voelt in de groep en houden uw vorderingen goed in de gaten.

Met behulp van de computer kunt u als cursist examentraining volgen en oefenen. Dit wordt gedaan met Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM). Ook het examenonderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) wordt in de cursus aangeboden.

Wanneer u zich bij ROC Rivor aanmeldt, krijgt u een intakegesprek en intaketoetsen. Vervolgens wordt vastgesteld op welk taalniveau u met de cursus start en hoe lang de cursus zal duren.

Meer cursusmogelijkheden (basis) Nederlands

Wilt u na het inburgeren nog beter Nederlands leren? Bij ROC Rivor kunt u diverse cursussen volgen, zoals:

Meer informatie en aanmelding

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met de Afdeling Educatie. Dat kan per mail: educatie@rocrivor.nl of door te bellen naar 0344-656200.

Klachtenregeling

Heeft u een klacht over een Inburgeringscursus van ROC Rivor? ROC Rivor hanteert een klachtenregeling. Ook kunt u bij Blik op Werk een klacht indienen.