Spring jij in het diepe? Is een stage in Nederlandstalig Suriname iets voor jou?

Stage lopen in Suriname is een onvergetelijke ervaring. Je komt terecht in een omgeving waar ze je taal spreken maar waar de cultuur compleet anders is. Suriname is een multicultureel, open en gastvrij land. Je komt in principe terecht in Paramaribo, de hoofdstad en de plek waar het grootste deel van de bevolking woont. Via onze partners helpen we je met het vinden van een stageplaats en huisvesting. In de studentenhuizen tref je veelal studenten uit Nederland aan. Ervaring leert dat je snel nieuwe contacten legt.

Er zijn stagemogelijkheden voor alle opleidingen, van niveau 2 t/m niveau 4. Het belangrijkste is jouw motivatie en je wil om zelfstandig zaken op orde te brengen. Heb je interesse? Lees hieronder de procedure van aanmelden.

Aanmelden voor een stage in Suriname

Als je interesse hebt dan stuur een mail naar suriname@rocrivor.nl. Je krijgt daarna een uitnodiging om naar het ‘Suriname spreekuur’ te komen. Docenten Roland de Jong en Joris Wanders geven je dan alle informatie die je nodig hebt om de juiste afweging te maken. Hieronder alvast een aantal zaken waar je aan moet denken.

We gaan voor de stage uit van een periode van 10 weken. Wil je langer gaan dan is het in overleg bespreekbaar. Het kan dus zijn dat je in Nederland een aanvullende stage moet lopen om aan je uren te komen. De uren in Suriname tellen mee als BPV-uren.

We bespreken of je voldoende zelfstandig bent en of je motivatie sterk genoeg is. Je moet een aantal zaken regelen, denk aan: vluchten, visum, verzekering etc. We geven advies maar je moet het daarna zelfstandig kunnen en willen oppakken.

In Suriname gaan de zaken anders dan je gepland hebt, er wordt van je gevraagd om flexibel te zijn en te denken in oplossingen i.p.v. problemen. We bespreken met je in hoeverre je deze vaardigheden in huis hebt.

Een stageperiode in Suriname is kostbaar. Behalve tickets heb je geld nodig voor o.a. huisvesting en boodschappen. Mogelijk wil je ook nog een keer een tripje maken? Als je recht hebt op studiefinanciering dan kun je een uitwonende beurs aanvragen en een vergoeding voor je OV. In een enkel geval kun je een stagevergoeding krijgen. We bespreken met je hoe jouw kostenplaatje eruit zal zien.

Het is belangrijk dat je een ‘GO’ krijgt vanuit de opleiding. Samen met je slb’er bespreek je of jij een positief advies krijgt. Het zal samenhangen met je studieresultaten, je drive, je zelfstandigheid en de bereidheid die je toont om achteraf bepaalde lesstof of stage in te halen (indien van toepassing).

Mocht je een BBL-opleiding volgen dan maak je behalve met school ook afspraken met je werkgever.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan heb je toestemming van je ouders/verzorgers nodig. Ben je 18 jaar of ouder dan betrekken we je ouders/verzorgers bij jouw ambitie om in Suriname stage te lopen. Het is belangrijk dat je de steun krijgt van je omgeving.

Zijn de stappen 1 t/m 4 op orde, dan gaan we een aanvraag doen. We hebben een aantal partijen in Suriname waar we mee samenwerken. Met hen kijken we naar jouw aanvraag. Kunnen ze in de gewenste periode een stageplaats regelen? Is SBB akkoord met de stage? Als het voorstel ook voor jou akkoord is dan kun je de reis gaan regelen!

Yes je mag naar Suriname! Je gaat op zoek naar vluchten, je gaat huisvesting aanvragen, je checkt of je paspoort op orde is, je regelt een verzekering etc. Wij helpen waar mogelijk maar je bent zelf ‘in charge’. Je laat daarmee zien dat jij écht wilt gaan, dat je groeit in zelfstandigheid en het nemen van verantwoordelijkheid. Een belangrijke voorspeller van succes!

Voorafgaand aan je vertrek maak je afspraken met je stagebegeleider over de wijze en frequentie van contact. In Suriname heb je wifi dus skypen kan en is een handige manier om in contact te blijven.