Wat zijn keuzedelen?

Keuzedelen verbeteren je kansen op de arbeidsmarkt of dragen bij aan een betere doorstroom naar een vervolgopleiding. Je kunt kiezen uit de keuzedelen die gekoppeld zijn aan het dossier van je opleiding en die worden aangeboden bij ROC Rivor. Deze keuzedelen zijn landelijk vastgesteld.

Wat houdt een keuzedeel in?

  • Studiebelasting van 240 uur of een veelvoud daarvan (voor een 3-jarige niveau 4 opleiding geldt 720 uur aan keuzedelen).
  • Je sluit ieder keuzedeel af met een examen, het behaalde resultaat komt op je cijferlijst te staan.
  • Elke student van Ondernemerschap en Dienstverlening doet het keuzedeel Ondernemend gedrag en kiest daarnaast 1 keuzeleerlijn.

Uit welke keuzeleerlijn kun je kiezen?

Je hebt keuze uit 3 keuzeleerlijnen. In deze leerlijn zitten keuzedelen die logisch met elkaar samenhangen. In sommige leerlijnen kun je zelf nog keuzes maken. Dit is afhankelijk van jouw opleiding. De 3 keuzeleerlijnen zijn:

  1. Ondernemerschap: Een eigen zaak starten? Of werken als zzp-er? Is dit iets voor jou? Wat moet je allemaal kunnen om succesvol te zijn als ondernemer? Een vaste baan voor het leven lijkt steeds minder vaak de standaard en een ondernemende houding en vaardigheden worden door bedrijven zeer belangrijk gevonden. We werken samen met ondernemers uit de regio in een module waar doen en ervaren net zo belangrijk is als kennis. Het keuzedeel ondernemerschap geeft je een goede start voor een ondernemende carrière.
  2. Internationalisering: De wereld is niet meer zo groot als vroeger. Door internet, toerisme, internationale samenwerking en wereldhandel kom je beroepsmatig snel in contact met culturen die je niet eigen zijn. Hierin is de juiste attitude, kennis en ervaring nodig om succesvol te zijn. Daarnaast kun je binnen de leerlijn extra taalniveaus behalen voor Engels en Duits. Het bedrijfsleven zit te wachten op jonge mensen die makkelijk kunnen functioneren in een internationale omgeving.
  3. Vakverdieping en doorstroom: Deze leerlijn bevat diverse modules waarbij je vaardigheden en kennis opdoet om je nog verder te verdiepen binnen je vakgebied. Denk hier bij aan innovatie en ICT-vaardigheden of specifieke vakverdieping. Het pakket verschilt per opleidingsrichting. Binnen deze leerlijn zijn er ook modules waarbij je extra aandacht besteedt om succesvol door te stromen naar een hoger niveau.