Zelftesten in het mbo is vanaf 31 mei mogelijk voor studenten en medewerkers. Het aanvragen van zelftesten verloopt via een landelijke portal: www.zelftestonderwijs.nl. Je logt op deze website in met je persoonlijke inloggegevens van school. Hier vind je informatie over het aanvragen, afname van de test en veel gestelde vragen. Meer informatie over zelftesten en ROC Rivor lees je onderaan deze pagina onder het kopje 'Zelftesten in het mbo'.

Update 15-4-2021
In de persconferentie van dinsdag 23 februari kondigde de premier aan dat alle mbo-studenten vanaf 1 maart tenminste één dag in de week naar school mogen. Dat is goed nieuws! Lees hieronder hoe we het onderwijs gaan inrichten.

Uitgangspunten periode 4

 • Vanaf maandag 19 april krijg je nog steeds één dag in de week les op school. Dit is naast de huidige onderwijsactiviteiten die je eventueel eerder al op school volgde, zoals bijvoorbeeld praktijklessen en/of toetsen en examens. Het kan dus soms zijn dat je meerdere dagen op school aanwezig bent.
 • We houden ons op school altijd aan de RIVM richtlijnen, waarbij het houden van 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje in loopruimtes verplicht zijn.
 • Kijk op je rooster wanneer je les hebt. Hier staat aangegeven of de les op school is of online.
 • Je pauzeert in het lokaal.


Rooster en aanwezigheid
Het kan heel goed zijn dat er de komende tijd toch af en toe iets wijzigt in je rooster. Kijk daarom iedere dag op je rooster waar en wanneer je les hebt.

Besmetting

Blijkt een klasgenoot positief getest op corona, dan hoeft niet automatisch de hele klas in quarantaine. De belangrijkste reden hiervoor is dat het mbo-onderwijs is ingericht op 1,5 meter afstand. Toch kan het in sommige situaties voorkomen dat er studenten in quarantaine moeten. Indien dat het geval is, ontvang je daar altijd apart bericht over van school/GGD. We houden de situatie op school nauwlettend in de gaten en grijpen in wanneer dat nodig is.

Heb jij of een huisgenoot klachten en twijfel je wat te doen? Raadpleeg dan de beslisboom die je helpt om juist te handelen.

Avondklok en stage
Vanaf zaterdag 23 januari geldt in heel Nederland vanaf 22.00 uur een avondklok. De avondklok heeft geen impact op het volgen van je lessen bij ROC Rivor. Wel kan het zo zijn dat het voor je stage noodzakelijk is dat je ’s avonds moet werken. Dan heb je recht op een Werkgeversverklaring (van het bpv bedrijf). Daarnaast dien je ook altijd een door de Rijksoverheid bepaalde Eigen Verklaring bij je te dragen (zelf downloaden op www.rijksoverheid.nl, printen en invullen). Moet je dus ’s avonds naar je stage reizen, dan heb je altijd twee documenten bij je.

Belangrijke informatie over het coronavirus en ROC Rivor.

Lees hieronder alle informatie en maatregelen rondom het coronavirus en ROC Rivor. Check ook regelmatig It's Learning en deze webpagina voor nieuwe updates!

Het is belangrijk dat je je aan de RIVM-maatregelen houdt:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand
 • Draag een mondkapje
 • Was regelmatig je handen
 • Volg instructies op school
 • Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Ben je afwachting van de testuitslag? Dan moet je thuisblijven en volg je je lessen online.

Overige maatregelen

Voor de veiligheid en rust in de schoolgebouwen zijn er naast de standaard (hygiëne)maatregelen de volgende extra afspraken:

- Binnenkomst: bij binnenkomst loop je direct door naar je lokaal en daar wacht je tot de les begint. Het is helaas voorlopig niet mogelijk om in de aula plaats te nemen.

- Lokalen: alle tafels en stoelen staan op veilige afstand van elkaar. Niet alle klassen kunnen in één lokaal terecht. Vaak zal de klas dan ook gesplitst zijn. De tafels en stoelen, eventuele gereedschappen en gebruikt materiaal worden na wisseling van klas schoongemaakt. Er staan schoonmaakmiddelen in elk lokaal.

- Catering: er is geen catering aanwezig. Neem dus je eigen eten en drinken mee.

- Pauzes: pauzes vinden plaats in het lokaal. Het is niet mogelijk om in de aula te pauzeren.

- Toiletten: maak alleen gebruik van de toiletten indien dit niet anders kan.

- Looproutes: Volg de looproutes en wanneer je het gebouw moet verlaten, doe je dit via de aangewezen (nood)uitgang.

- Mondkapjes: mondkapjes zijn vanaf 1 december 2020 in openbare ruimtes verplicht. Een school valt daar ook onder. Dat betekent concreet dat er in alle gangen, hallen, gezamenlijke toiletruimtes en in de praktijklokalen mondkapjes gedragen worden. In de lokalen hoeft dit niet. Denk eraan om zelf je mondkapje mee te nemen.

- Gezondheidscheck: steekproefsgewijs zullen we bij binnenkomst een gezondheidscheck afnemen. Hierbij meten we je lichaamstemperatuur (middels een infrarood thermometer) en stellen we een aantal controlevragen. Studenten van de opleiding beveiliging helpen hierbij. Het meewerken aan deze gezondheidscheck is op vrijwillige basis.

Heb je een huisgenoot met klachten of ben je in aanraking geweest met iemand die positief getest is op het virus? En twijfel je wat te doen? Bekijk hier de beslisboom die je helpt om juist te handelen.

Let op: wijziging in quarantaineregels vanaf 1 december 2020

Zit je in quarantaine maar heb je zelf geen klachten? Dan kun je een testafspraak maken op of na de vijfde dag nadat je nauw contact had met iemand met corona.

Is de testuitslag negatief? Dan mag je uit quarantaine. Als je gezondheid verandert en je (opnieuw) klachten krijgt, laat je dan nog een keer testen. Blijf weer thuis tot de uitslag bekend is.

Is de testuitslag positief? Dan blijf je thuis en blijf je in quarantaine. Je volgt de instructies van de GGD.

Laat je je niet testen? Dan geldt de 10 dagen quarantaine.
Krijg je tijdens de quarantaine klachten? Dan laat je je sowieso testen.

Zelftesten in het mbo
Vanaf 31 mei stelt de overheid zelftesten beschikbaar voor het mbo. Door iedere student en medewerker te voorzien van gratis zelftesten kunnen besmettingen snel worden opgespoord. Omdat het virus al enkele dagen voordat de eerste klachten ontstaan aanwezig is in de neusholte van besmette personen, kan in deze fase van de infectie het virus al worden doorgegeven. Door preventief te testen voorkomen we zoveel mogelijk dat het virus ongemerkt verder wordt verspreid.

Zelftesten worden preventief ingezet. Dit betekent dat het testen zijn die uit voorzorg thuis kunnen worden afgenomen zonder dat er sprake is van klachten. Geadviseerd wordt om 1 tot 2 keer per week een zelftest af te nemen voordat je naar school gaat.

Let op: Het is niet de bedoeling om een zelftest pas te doen als je al klachten hebt. Als je klachten hebt of als nauw contact naar voren komt uit bron- en contactonderzoek moet je jezelf, net zoals voorheen, laten testen bij de GGD.

Bekijk in deze beslisboom wanneer je een zelftest kunt gebruiken.


Zelftest aanvragen en instructies
Het aanvragen van een zelftest is gratis en centraal geregeld via een landelijke portal op www.zelftestonderwijs.nl. Studenten en medewerkers van ROC Rivor kunnen hier met hun persoonlijke inloggegevens van school inloggen om een zelftest aan te vragen. Per aanvraag ontvang je 8 gratis zelftesten. In je eigen accountomgeving op deze website zie je per welke datum je de volgende gratis set kunt aanvragen.

Met een zelftest heb je binnen 30 minuten de uitslag. Op zelftestonderwijs.nl vind je tevens veel gestelde vragen over o.a. aanvragen en bezorging, maar ook de instructies voor het afnemen van de zelftest. Raadpleeg daarom deze website voor alle actuele informatie over zelftesten in het mbo.*

Het gebruik van een zelftest is altijd vrijwillig en gebeurt zelfstandig. Je hoeft geen bewijs van een negatief testresultaat te laten zien om toegang te krijgen tot school.

Uitslag test
Bij een negatieve testuitslag kun je vanzelfsprekend gewoon naar school. Geeft jouw zelftest een positieve uitslag? Vermijd contacten en laat je z.s.m. testen bij de GGD. De testuitslag van de GGD is leidend!

Kleine voorraad zelftesten op locaties ROC Rivor
De zelftest vraagt iedereen zelf via de landelijke portal aan. Daarnaast heeft ROC Rivor een basisvoorraad aan zelftesten ontvangen, die naar eigen inzicht kan worden ingezet voor onvoorzien en incidenteel gebruik, voor personen die niet via de portal zelftesten kunnen aanvragen, of voor gericht gebruik waar dat gewenst is (bijvoorbeeld voor het gebruik voorafgaand aan praktijkonderwijs). Op alle locaties van ROC Rivor is een kleine voorraad aanwezig, verkrijgbaar bij de receptie of de conciërges.

Meer informatie en veel gestelde vragen
Op de websitewww.zelftestonderwijs.nl is meer informatie te vinden over de aanvraag en afname van de zelftest.


*Let op: op dit moment ontvangen sommige mensen een foutmelding na hun aanvraag op zelftestonderwijs.nl. Dit heeft te maken met een technische storing, die ze momenteel proberen op te lossen. Check na de aanvraag voor de zekerheid je accountomgeving. Als je aanvraag hierin staat, is de aanvraag wel goed gegaan. Zie je geen aanvraag in je accountomgeving? Neem dan contact op met het Serviceteam Zelftesten, zij helpen je verder. De contactgegevens vind je in Mijn account.

Vanaf maandag 19 april start periode 4. Het kabinet heeft geen extra versoepelingen of maatregelen aangekondigd voor het mbo. Dit betekent dat er vanaf maandag niks wijzigt aan de manier van lesgeven. We gaan op dezelfde voet verder met fysieke en online lessen. In deze mail lees je de uitgangspunten voor periode 4.

Uitgangspunten periode 4

 • Vanaf maandag 19 april krijg je nog steeds één dag in de week les op school. Dit is naast de huidige onderwijsactiviteiten die je eventueel eerder al op school volgde, zoals bijvoorbeeld praktijklessen en/of toetsen en examens. Het kan dus soms zijn dat je meerdere dagen op school aanwezig bent.
 • We houden ons op school altijd aan de RIVM richtlijnen, waarbij het houden van 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje in loopruimtes verplicht zijn.
 • Kijk op je rooster wanneer je les hebt. Hier staat aangegeven of de les op school is of online.
 • Je pauzeert in het lokaal.

Rooster en aanwezigheid
Het kan heel goed zijn dat er de komende tijd toch af en toe iets wijzigt in je rooster. Kijk daarom iedere dag op je rooster waar en wanneer je les hebt.
Het uitgangspunt is en blijft: je volgt je les volgens het rooster. Staat er een fysieke les gepland? Dan ben je aanwezig in de klas, tenzij je corona-gerelateerde klachten hebt, tot de risicogroep behoort of in quarantaine zit. In dat geval regel je zelf met een klasgenoot dat je de les online kan volgen.
Er wordt door school geen online alternatief aangeboden ter vervanging van een fysieke les. We begrijpen dat sommige studenten angstig kunnen zijn, maar de school is veilig ingericht en daar blijven we ook alert op. Ervaar je hier problemen mee, neem dan altijd contact op met je slb-er..

Op deze FAQ-pagina staan de veelgestelde vragen over het coronavirus en ROC Rivor.

Vragen over het coronavirus en ROC Rivor kun je stellen via corona@rocrivor.nl.

Je mag alleen naar school als je gezond bent en geen klachten hebt die kunnen wijzen op corona, zoals (neus)verkouden, keelpijn, hoesten, verhoging of koorts. Heb je wel een van deze gezondheidsklachten? Blijf dan thuis en laat je testen! Afhankelijk van de testuitslag mag je wel of niet naar school.

Meld je indien nodig ziek op de gebruikelijke manier. Ben je weer beter? Dan moet je dit ook melden.

Ben je net terug van vakantie uit een gebied met code oranje/rood? Dan gelden de richtlijnen van de overheid/RIVM. Dat betekent dus in zo’n geval dat je in quarantaine moet. Meld je in dit geval ook ziek.

beslisboom zelftesten