Bezoek de Open Dag!

23 november van 18:00 tot 20:30 in Geldermalsen en Tiel
Kom langs

Wat doe je als Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg?

Ga je aan het werk als Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg, dan ben jij de steun en toeverlaat voor jouw cliënten. Je gaat niet alleen voor, maar ook samen met hen aan de slag. Je ondersteunt hen tijdens de dagelijkse bezigheden, biedt zorg en organiseert activiteiten. Ook signaleer je nieuwe ontwikkelingen, en zorg je ervoor dat deze worden vertaald naar nieuwe producten, diensten en werkwijzen.

Let op: deze opleiding had eerder de naam Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg en Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen.

Waar kun je gaan werken?

De opleiding tot Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg bereidt je voor op allerlei verschillende werkplekken en doelgroepen. Zo kun je aan het werk in de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en verzorgings- en verpleeghuizen. Maar je kunt ook werken in de thuiszorg, de maatschappelijke opvang en de verslavingszorg.

Hoe ziet de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg eruit?

De theorielessen tijdens de opleiding persoonlijk begeleider zorg sluiten aan bij de praktijk. Je werkt daarbij aan allerlei opdrachten, die te maken hebben met:

 • de ondersteuning en begeleiding van de cliënt bij het voeren van de regie op het gebied van onder meer persoonlijke zorg en het huishouden.
 • de ondersteuning en begeleiding van de cliënt(en) bij activiteiten en de dagbesteding.
 • de ontwikkeling van en de regie voeren over ondersteuningsplannen.
 • de organisatie en coördinatie van activiteiten voor groepen cliënten.

 • Kies je voor de BOL-opleiding Persoonlijke Begeleider Maatschappelijke Zorg, dan volg je theorie- en praktijklessen op school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf.
 • Wil je liever aan het werk naast je opleiding? Dan kun je kiezen voor de BBL-variant van de opleiding. Je hebt dan een baan van minimaal 20 uur per week die past bij je opleiding, en gaat 1 dag per week naar school. Je leest meer over de BBL-opleiding op deze pagina.

Heb je al ervaring en een relevante vooropleiding met bewijslast? Dan kun je ervoor kiezen de mbo-opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg op maat te volgen. Samen hebben we dan een intakegesprek, waarbij we kijken wat de mogelijkheden voor jou zijn, en in welk leerjaar je kunt starten.

Wanneer je de opleiding hebt afgerond, kun je gaan werken of doorstromen naar het hbo.

Voor de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg heb je een laptop nodig. Lees hier meer informatie over het aanschaffen van een laptop.

Voor de opleiding Persoonlijke Begeleider Maatschappelijke Zorg is het mogelijk een stage te volgen in het buitenland, zoals Duitsland, Spanje en zelfs Suriname. Ben jij geïnteresseerd in een buitenlandse stage en wil je hier meer over weten? Bekijk dan de pagina The International Office

Vind jij het leuk om aan de slag te gaan met échte opdrachten voor échte opdrachtgevers? Bij ROC Rivor doe je dat in het Praktijklab.

Meer weten of direct aanmelden?
Aanmelden
Kom naar een Meeloopdag
Brochure aanvragen
Heb je vragen over deze opleiding?
Annet is docent Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg en beantwoordt graag jouw vragen.
Vraag het Annet
Studie in feiten
 • Niveau
  Niveau 4
 • Leerweg
  BOL
 • Duur
  3 jaar
 • Leermiddelen
  1e jaar €450,- (indicatie)
 • Klasgrootte
  20 studenten
 • Start
  1 september

Studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding.
Bekijk de scores

Waarom kies je voor ROC Rivor?

Persoonlijke aandacht
Onze docenten kennen je en helpen je om het beste uit jezelf te halen. Door de fijne sfeer op school voel je je snel thuis!
Altijd dichtbij
ROC Rivor is dichtbij jou met locaties in Tiel en Geldermalsen.

Past de opleiding opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg bij jou?

 • Je bent assertief.

  Je kunt creatieve en verantwoorde oplossingen bedenken in onverwachte situaties.

 • Je bent representatief en je hebt een positieve uitstraling.

  Je bent zelfstandig en betrouwbaar.

 • Je bent betrokken en je kunt je goed inleven.

  Je gaat professioneel om met je gevoelens bij weerstand en tegenslagen.