Bezoek de informatieavond!

25 november van 18:00 tot 20:30 in Geldermalsen en Tiel
Kom langs

Wat doe je als Ondernemer Retail?

Lijkt het je leuk om een eigen bedrijf te starten in de retailbranche? Dan is de opleiding Ondernemer Retail iets voor jou! Als Ondernemer maak je je eigen ondernemingsplan werkelijkheid. Je zorgt ervoor dat alles in en om je onderneming goed geregeld is: van het assortiment en de inrichting tot het personeel en de financiën. Je bouwt je klantenkring op en onderhoudt deze relaties. Op die manier versterk je de positie van je merk op de markt en kan je je omzetdoelen behalen. Tenslotte begeleid, stimuleer en motiveer je je medewerkers.

Waar kun je gaan werken?

Met de mbo-opleiding Ondernemer Retail kun je je eigen winkel oprichten of gaan werken bij een winkel of retailbedrijf.

ROC Rivor werkt intensief samen met veel retailbedrijven in Rivierenland die leerwerkplekken aanbieden.

Hoe ziet de opleiding Ondernemer Retail eruit?

De BBL-opleiding Ondernemer Retail is net iets anders opgezet dan de meeste BBL-opleidingen. Je start de opleiding namelijk het eerste jaar in een BOL-leerweg. Vanaf het tweede jaar vervolg je je studie in de BBL-leerweg. Deze combinatie van BOL-BBL vinden veel studenten erg fijn, omdat ze in de eerste fase van hun studie meer begeleiding krijgen. Zo helpen we je de eerste 10 weken van je studie bij het vinden van een geschikte stageplek (je hoeft bij de start van je opleiding dus nog geen baan te hebben). In de periode daarna loop je 2 dagen stage en ga je 3 dagen naar school. Bij goed functioneren streven wij ernaar dat de werkgever je stagecontract omzet naar een arbeidscontract (BBL). In het tweede jaar volg je de BBL-leerweg en ga je 4 dagen werken en 1 dag naar school.

In het eerste jaar krijg je zowel theorie-als praktijkopdrachten. Wat je leert op school, breng je tijdens je stage in de praktijk. Op basis van je behaalde resultaten, inzet, werkhouding en gedrag bepalen we of je de opleiding op niveau 4 aankan of dat je uitstroomt naar Verkoopspecialist niveau 3.

Lees hier meer over de vernieuwde BBL-opleidingen in de Retail.

Opdrachten

Tijdens de opleiding krijg je opdrachten die te maken hebben met:

 • professionele uitstraling
 • ondernemingsplannen
 • ondernemen
 • commercieel beleid
 • marketing & communicatie
 • websites/webshops beheren
 • personeelsbeleid

Het eerste jaar ga je 3 dagen naar school en loop je 2 dagen stage. Vanaf het tweede jaar ga je 4 dagen werken en 1 dag naar school. Bij goed functioneren streven wij ernaar dat je stagecontract bij de werkgever omgezet wordt naar een arbeidscontract.

Je kunt de mbo-opleiding Ondernemer Retail ook op maat volgen als je de juiste kwaliteiten en werkhouding laat zien. Dit moet worden aangevraagd bij de SLB'er. Het docententeam maakt een gezamenlijke beslissing of het een goed idee is dat jij de opleiding versneld gaat volgen.

Heb je een mbo-diploma niveau 3 Verkoopspecialist, een mbo-diploma niveau 4 of een havo-diploma? Dan kun je deze opleiding versneld volgen en afronden in 2 jaar.

 • Algemene toelatingsvoorwaarden
 • Tijdens een matching-gesprek bepalen we samen welke leerweg (bol of bbl) je gaat volgen. Hierbij kijken we uiteraard naar jouw voorkeur en wensen.

Na afronding van de mbo-opleiding Ondernemer Retail kun je je eigen onderneming starten of gaan werken. Je kunt ook doorstromen naar het hbo. De hbo-opleidingen die goed aansluiten, zijn: Small Business & Retail Management en Commerciële Economie. Ook sluit een Associete Degree (2-jarig hbo traject) goed aan op de mbo-opleiding Ondernemer Retail.

Voor de mbo opleiding Ondernemer Retail dien je te beschikken over een laptop. Lees hier meer informatie over het aanschaffen van een laptop.

Voor de opleiding Ondernemer Retail is het mogelijk om een periode in het buitenland te werken, zoals Duitsland, Spanje en zelfs Suriname. Ben jij geïnteresseerd in een buitenlandse ervaring en wil je hier meer over weten? Bekijk dan de pagina The International Office

Meer weten of direct aanmelden?
Aanmelden
Kom naar een Meeloopdag
Brochure aanvragen
Heb je vragen over deze opleiding?
Dominca is docent Ondernemer Retail en beantwoordt graag jouw vragen.
Vraag het Dominca
Jongen is bezig met de producten
Studie in feiten
 • Niveau
  Niveau 4
 • Leerweg
  BBL
 • Duur
  3 jaar
 • Leermiddelen
  1e jaar €300,- (indicatie)
 • Klasgrootte
  17 studenten
 • Start
  1 september

Studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding.
Bekijk de scores

Waarom kies je voor ROC Rivor?

Persoonlijke aandacht
Onze docenten kennen je en helpen je om het beste uit jezelf te halen. Door de fijne sfeer op school voel je je snel thuis!
Goede score opleidingen
Al jaren scoren wij met vele opleidingen bovengemiddeld! (bron: MBO Keuzegids)

Past de opleiding Ondernemer Retail bij jou?

 • Je hebt de droom om een eigen onderneming op te zetten.

  Je bent een zelfstandige denker en doener.

 • Je bent gedreven en je hebt doorzettingsvermogen.

  Je steekt graag de handen uit de mouwen.

 • Je bent commercieel ingesteld maar ook creatief en praktisch.

  Je bent goed in het opbouwen en onderhouden van contacten.