Hoe ziet de cursus Inburgering eruit?

Hieronder vind je relevantie informatie over de cursus Inburgering.

Voor wie?

Woon je sinds kort in Nederland en heb je een brief van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) ontvangen dat je moet inburgeren? Dan is deze cursus geschikt voor jou!

Duur

Hoe lang de cursus duurt, hangt af van je vooropleiding, je kennis van de Nederlandse taal en hoeveel je buitenschools oefent. De lessen worden zowel overdag als in de avonduren gegeven

Maximale groepsgrootte

Een cursusgroep bestaat uit maximaal 12 tot 18 personen.

Kosten

Je krijgt eerst een contract van 10 weken, dat verlengd kan worden. Er zijn in totaal 40 lesweken per jaar. We hanteren per opleidingsniveau het volgende uurtarief:

 • Analfabeet 13 euro p/u
 • Laag opgeleid 13 euro p/u
 • Hoog opgeleid 13 euro p/u

Lening bij DUO

Omdat ROC Rivor het Keurmerk Inburgering heeft, kun je als inburgeraar in veel gevallen een lening afsluiten bij DUO. Voor meer informatie kijk op www.inburgeren.nl. Je kunt er ook voor kiezen de cursus en het examen zelf te betalen.

Keurmerk Blik op Werk

ROC Rivor heeft het keurmerk van Blik op Werk.

Locaties

Tiel, Zaltbommel en Culemborg. Bekijk hier de locaties.

ROC Rivor biedt 3 inburgeringstrajecten aan: alfabetisering, inburgering en staatsexamen.

Alfabetisering

Als je het Nederlandse schrift niet kent of je moet leren lezen en schrijven, dan start je met een Alfabetiseringscursus. Je oefent met de Nederlandse taal:

 • Spreken
 • Luisteren
 • Schrijven
 • Lezen

In deze cursus leer je basisvaardigheden zoals eenvoudige woorden lezen, adresgegevens schrijven of dagen van de week herkennen.

Inburgering

De Inburgeringscursus zorgt ervoor dat je de Nederlandse taal leert op niveau A2, B1 of B2. ROC Rivor werkt middels een vaste methode: Taal Compleet. De cursus is inclusief:

 • Training voor het examen.
 • Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM).
 • Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA).

Je hebt 7,5 uur per week les. Daarnaast krijgt u een aantal uur per week huiswerk. ROC Rivor is door Blik op Werk, een onafhankelijke kwaliteitsorganisatie, gecertificeerd en voldoet daarmee aan de gestelde normen voor inburgeringcursussen.

Staatsexamen

In de Staatsexamencursus worden de vier onderdelen van de Nederlandse taal geoefend en train je voor het examen. Voor het Staatsexamen gebruikt ROC Rivor een vaste methode: 'De opmaat' en 'De sprong'.

ROC Rivor biedt 2 soorten Staatsexamencursussen aan:

 • Staatsexamen NT2 I- Hierna heb je voldoende taalniveau om een beroepsopleiding te volgen of om verder te gaan met Staatsexamen NT2 II.
 • Staatsexamen NT2 II- Hierna heb je voldoende taalniveau om op het hbo of aan de universiteit te studeren.

ROC Rivor werkt samen met betrokken docenten die niet alleen de lessen verzorgen. Zij zien er ook op toe dat je je prettig voelt in de groep en houden jouw vorderingen goed in de gaten.

Met behulp van de computer kun je als cursist examentraining volgen en oefenen. Dit wordt gedaan met Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM). Ook het examenonderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) wordt in de cursus aangeboden.

Wanneer je je aanmeld bij ROC Rivor, krijgt je een intakegesprek en intaketoetsen. Vervolgens wordt vastgesteld op welk taalniveau je met de cursus start en hoe lang de cursus zal duren.

Meer cursusmogelijkheden (basis) Nederlands

Wil je na het inburgeren nog beter Nederlands leren? Bij ROC Rivor kun je diverse cursussen volgen, zoals:

Meer informatie en aanmelding

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met de Afdeling Educatie van ROC Rivor. Dat kan per mail: educatie@rocrivor.nl of door te bellen naar 0344-656200.