Wat is het verschil tussen bijscholing en omscholing?

Bijscholing
Als je kiest voor bijscholing, dan verdiep je je kennis binnen het beroep waarin je al werkzaam bent. Op die manier zorg je ervoor dat je kennis actueel blijft en dat je nog een stap verder in je loopbaan kan maken. Lees hier meer over bijscholing voor volwassenen.

Omscholing
Kies je voor omscholing? Dan verdiep je je in een beroep dat geheel nieuw is voor jou. Je wordt opgeleid in een vakgebied waarbinnen je nog niet eerder hebt gewerkt. Lees hier meer over omscholing voor volwassenen.

Waarom kiezen voor bij- en omscholing?

Waarom zou je kiezen voor bijscholing of omscholing? We lichten graag een aantal voordelen toe. Allereerst zorgt een bij- of omscholingstraject ervoor dat je als werknemer aantrekkelijk blijft voor werkgevers. Daarnaast kun je dankzij omscholing de overstap maken naar een branche waarin wél voldoende werk is. Wij zien namelijk dat er binnen verschillende branches en sectoren een grote vraag is naar goed opgeleide medewerkers. Zo zijn er grote tekorten binnen de zorg, het onderwijs en de IT. Kortom: omscholing richting deze sectoren biedt goede arbeidskansen.

Voordelen voor werkgevers

Ben je ondernemer? Dan wil je je concurrenten natuurlijk voor blijven en je medewerkers behouden. Een goede manier om hieraan te werken, is het opleiden van je eigen personeel. Investeren in kennis levert namelijk voordelen op die vervolgens bijdragen aan het succes van je onderneming. Nog meer voordelen op een rijtje:

  1. Scholing motiveert en bindt je medewerkers aan je bedrijf.
  2. Scholing heeft een positief effect op de productiviteit en motivatie van je werknemers.
  3. Scholing zorgt voor een daling van het ziekteverzuim.
  4. Scholing brengt je bedrijf naar een kwalitatief hoger niveau.
  5. Scholing verbetert je positie ten opzichte van je concurrenten.
  6. Scholing laat zien dat je als bedrijf maatschappelijk verantwoord onderneemt.

Lees hier meer over personeel opleiden.

Wil je aan de slag met bijscholing of omscholing?

Kies je voor een bij- of omscholingstraject via ROC Rivor? Dan kun je een op maat gemaakt scholingstraject verwachten. Ben je als volwassene op zoek naar een scholingstraject of ben je een werkgever die zijn personeel wil opleiden? Neem dan gerust contact met Natasja van Duijn op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden. Dit kan via 06- 38 39 24 34 of via levenlangontwikkelen@rocrivor.nl.