Benieuwd naar de mogelijkheden?
Marieke Ebben helpt je graag!
Neem contact op!

Informatie over de module 'verslavingszorg'

Lees hier meer over de module 'verslavingszorg'. Heb je vragen over deze module? Neem dan contact met ons op!

De module ‘verslavingszorg’ is voor iedereen geschikt die kennis wil opdoen én gebruiken over de belangrijkste zaken rondom de diverse soorten verslavingen.

Deze module is voor deelnemers die een mbo-opleiding op niveau 3 of 4 hebben afgerond en een erkende werk- of stageplek hebben.

De volgende onderdelen komen aan bod in deze module:

  1. Zicht op verslaving
  2. Aansluiten en afstemmen
  3. Omgaan met mensen met een verslaving
  4. Gevolgen van verslaving

Je krijgt, als deelnemer, op diverse manieren (filmpjes, blogs, artikelen, infographics, e-learnings etc.) lesstof aangeboden in de vorm van “leersnacks” in een SPOC (Small Private Online Course; platform geleverd door Next Learning Valley). Daarnaast kun je zelf ook materialen en linkjes uploaden en met de overige deelnemers delen. Over de inhoud ga je met elkaar in discussie, onder begeleiding van een moderator. Je kunt op elk gewenst tijdstip werken

De module bestaat uit 5 bijeenkomsten die worden gegeven in een periode van 10 weken. In week 1 tot en met 10 volg je tweewekelijks bijeenkomsten. Tijdens de gehele module kun je als je vragen hebt de docenten raadplegen via de digitale portal.

De totale studiebelasting bedraagt 240 uur, naast de opleidingsdagen. Je besteedt deze uren aan zelfstudie, de voorbereiding van de bijeenkomsten en het uitwerken van opdrachten.

Na het succesvol afronden van deze module ontvang je een branche erkend certificaat op niveau 4.

Deze module sluit aan bij de opleidingen maatschappelijke zorg, MBO-verpleegkundige en Sociaal werk.

Na afronding van deze module heb je gedegen inzicht gekregen in:

  1. het ontstaan van een verslaving en de fasen van verslaving;
  2. kennis over verslavende middelen en gewoonten, het effect van medicatie in combinatie met verslavende middelen zoals drugs;
  3. kennis over hoe verslavende middelen elkaar beïnvloeden bij polygebruik en kennis van ontwenningsverschijnselen van een verslaving op lichaam, geest en omgeving
  4. ethisch te handelen m.b.t. mensen met verslavingsproblemen en naastbetrokkenen. Je kunt je eigen grenzen bewaken in de omgang met mensen met een verslaving door tijdig signalen van persoonlijke, emotionele overbelasting ter sprake te brengen.
  5. kennis van de verschillende benaderingen binnen de verslavingszorg. Je kunt omgaan met gedrag dat voortkomt uit het gebruik van verslavende middelen en gewoonten, zoals destructief gedrag.

De lessen zijn online en zodra er een groep compleet is kan er gestart worden met de cursus.

De studiekosten van deze opleiding bedraagt normaliter 1.500,00 euro, maar wordt middels de subsidie NL leert door gratis aangeboden.

Vul hier het inschrijfformulier in voor organisaties

Vul hier het contactformulier in voor individuele deelnemers

Meer informatie?

Heb je vragen over de module 'verslavingszorg' of ben je geïnteresseerd in een incompany traject? Vul het contactformulier in en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met jou op.