Vanaf haar vroegste herinneringen -nog voordat ze haar eigen veters kon strikken- had Eden al een bijzondere ambitie: haar eigen bejaardentehuis starten. Waar veel kinderen fantaseerden over leven in de ruimte of schatten zoeken op verlaten eilanden, droomde Eden van een plek waar ouderen samenkwamen. Ze stelde zich een plek voor waar de dagen worden gevuld met verhalen, gelach en spelletjes. “Ik dacht; ik kan het verschil maken, al is het maar bij één iemand.” Inmiddels is Eden (16 jaar) al goed op weg om haar passie voor het helpen van mensen om te zetten tot een carrière. Ze studeert vol enthousiasme mbo-Verpleegkunde aan het ROC Rivor en werkt parttime in een verzorgingstehuis.

Geïnspireerd door oma’s avontuurlijke zorgverhalen
De zorg zit Eden in het bloed: niet alleen door haar eigen passie, maar ook veel van haar familieleden werken in de zorg. En vooral de verhalen van haar oma hebben altijd een speciaal plekje in haar hart gehad. Als verpleegkundige reisde oma de wereld rond, van het zonnige Australië tot het bruisende Engeland en de tropische sferen van Indonesië. Deze verhalen, vol avontuur, hebben Edens passie voor de zorg alleen maar aangewakkerd. En daarbij weet ze dat er veel mensen gezocht worden in de zorg.

Ze bezocht open dagen en een meeloopdag bij ROC Rivor, maar eigenlijk wist ze al lang wat ze graag wilde doen. “Ik kon me niet voorstellen dat ik iets anders zou kiezen. Ik vind het geweldig om met mensen om te gaan en met ze te kletsen. Sommigen kunnen niet zo goed communiceren, maar je kunt ook gewoon laten weten dat je er bent. Dat is vaak voldoende.”

Een verrassende wending: toch werken in het ziekenhuis?
Hoewel de overgang van de middelbare school naar het mbo een uitdaging was, heeft ze het gevoel dat ze nu heel veel zinnige dingen leert. “Het leukste aan de opleiding nu is dat je echt bezig bent met leren voor de praktijk; dit is wat ik later wil gaan doen en waar ik écht wat mee kan.“ Tijdens haar studie merkt Eden dat ze steeds meer getrokken wordt naar de dynamiek van het ziekenhuis. Ze spreekt over de vakken met een sprankeling in haar ogen, vooral als het gaat over EHBO en anatomie.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Foto Eden Kom Zorgen Dan 70%

De eerste stage; wat gaat het worden?
In februari begint een nieuwe uitdaging: haar eerste officiële stage. Ze twijfelt tussen ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Gezien haar ervaring in de ouderenzorg door haar bijbaantje, neigt ze naar het laatste. Bovendien heeft ze door haar zusje, die het Downsyndroom heeft, al enige ervaring met gehandicaptenzorg. Eden straalt als ze vertelt over haar ervaringen tot nu toe. Zo vertelt ze trots over die keer tijdens een EHBO-opdracht toen ze zonder aarzelen de juiste handelingen uitvoerde. En ze moedigt ook anderen aan om te proeven van de zorg: "Ervaring is zo belangrijk. Zelfs een dagje vrijwilligerswerk kan je ogen openen."

Edens blik op de toekomst
Ze ziet haar toekomst breed: van werken in een ziekenhuis tot misschien de spoedeisende hulp. "Ik wil niet vastzitten aan één rol of doelgroep. Ik wil verschillende mensen en werkzaamheden ervaren." Als advies voor jongeren die twijfelen over een studie in de zorg zegt ze: "Het is zulk mooi werk. Probeer het, voel of het bij je past. Als het je ligt, zul je geen moment spijt hebben van je keuze." Eden is heel enthousiast over haar vak. “Wat het allerleukste is; het moment van ‘hoi’ zeggen. Je krijgt een lach en je hebt gewoon zin om te werken. De mensen zijn heel dankbaar voor wat je doet.”

Kom ook zorgen dan!
Zin om jouw talenten in te zetten in zorg en welzijn, net als Eden dat doet? Ontdek nu welke studie bij jou past en kom ook zorgen dan!