Maak kennis met Quinty (23 jaar): een enthousiaste verpleegkundige die passie voor zorg uitstraalt. Ze woont bij haar ouders in Tiel en is opgeleid tot mbo-verpleegkundige. Nu werkt ze in het Ziekenhuis Rivierenland en volgt één dag per week de studie tot hbo-verpleegkunde. Quinty is erg blij met die studiekeuzes en neemt je graag mee in haar reis. Ze vertelt je meer over studeren en stagelopen in zorg en welzijn, en de uitdagingen en toffe dingen die ze tegenkomt in de verpleegkunde.

De studiekeuze: waar het allemaal begon
Al op jonge leeftijd wist Quinty dat ze in de zorg wilde werken. "Het is misschien cliché," zegt ze, "maar ik wilde altijd al met mensen werken en zorgen voor anderen." Daarom ging ze voor mbo-v. En nadat ze deze had afgerond en ging werken, wist ze vrij snel dat ze zich verder wilde specialiseren binnen de zorg. Waarin precies? Quinty heeft nog geen idee. “Maar spoedeisende hulp en acute situaties triggeren me. Dus waarschijnlijk wordt het daar iets in.”

Om je te specialiseren is het vaak wel noodzakelijk om een hbo-studie gevolgd te hebben. Daarom volgt ze nu naast haar werk ook de deeltijdstudie hbo-v.

Het verschil tussen mbo en hbo
Quinty merkt wel verschil tussen verpleegkunde op het mbo en het hbo. "Bij het mbo lag de focus vooral op de praktijk, terwijl het hbo meer gericht is op het schrijven van verslagen en kennis uit literatuur."

Wat de studies wél gemeen hebben, is dat je bij beiden veel verschillende vakken krijgt en je soms ook keuzevakken hebt. Geen periode is hetzelfde en je leert veel op veel verschillende gebieden, van patiëntencommunicatie tot praktische zaken als: hoe maak je een bed op?

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Quinty verhaal foto Kom Zorgen Dan

De praktijk in met veel stages
De afgelopen jaren is Quinty flink gegroeid, vooral tijdens haar mbo-stages. "In het begin was ik heel stil en volgde gewoon braaf de verpleegkundigen. Maar met de jaren heb ik me meer en meer ontwikkeld en ben ik zelfs zelf stagebegeleider! Ik vind het leuk om mijn kennis en passie over te brengen op andere studenten."

Tijdens de opleidingen word je door school geplaatst bij verschillende stages. Daardoor kom je misschien niet altijd terecht op een plek die jouw eerste keus had, maar zo ontdek je wel wat je wel of niet leuk vindt. Want er zijn zoveel verschillende banen binnen zorg en welzijn en dan is dit dé manier om overal even mee te mogen kijken.

Quinty liep stage in de thuiszorg, gehandicaptenzorg en op meerdere afdelingen binnen het ziekenhuis. En tijdens die stages viel alles wat ze op school leerde pas écht op z’n plek. Ook nam het veel vooroordelen weg die ze had over bepaalde zorginstellingen.

Werken in de zorg
Superchill: in zorg en welzijn kunnen ze altijd handen gebruiken, dus je wordt door die stageplekken vaak benaderd voor leuke weekend- en vakantiebaantjes. Win-win dus! Zo bleef Quinty ook plakken bij haar eerdere stageplek, als verpleegkundige op de cardiologie- en neurologieafdeling in het Ziekenhuis Rivierenland. Haar werkdagen zijn nooit hetzelfde, en dat maakt het juist zo leuk! Elke dag doet ze haar best om alle patiënten te zien, te spreken en ze te helpen waar kan. Want een ziekenhuisopname is nooit fijn, dus probeert Quinty het voor iedereen op de afdeling een zo prettig mogelijke tijd te maken.

Quinty’s talent in de zorg
Voor elk talent is er wel een passende studie binnen zorg en welzijn te vinden. Daarom vindt Quinty bijvoorbeeld de spoedeisende hulp zo interessant: ze is er goed in om haar hoofd koel te houden. Haar grote empathische vermogen en luisterende oor helpen haar ook goed in de verpleging. En van dat laatste bleef één ervaring haar vooral bij: "Tijdens mijn stageperiode ontmoette ik een stel die ik een luisterend oor bood. Blijkbaar maakte dit grote impact op hen, want toen ik ze later weer ontmoette, herkenden ze me en waren ze me nog steeds dankbaar. Dat laat zien dat zelfs kleine gebaren een groot verschil kunnen maken."

Tips voor jouw studiekeuze
Overweeg je ook een studie in zorg en welzijn te kiezen? Dan heeft Quinty een duidelijke boodschap voor je: "De zorg is de mooiste sector, dus ga gewoon kijken of het ook iets voor jou is. En laat je tijdens je studie niet afschrikken door uitdagingen of slechte stage-ervaringen. Elke plek is anders. Ga ervoor, en je zult de beloning zien in de dankbaarheid van de mensen die je helpt."

In de regio Tiel bieden vele zorginstellingen en scholen de mogelijkheid om je te oriënteren op studeren en werken in de zorg. Quinty heeft daar nog een tip voor: "Wil je eerst ontdekken of zorg en welzijn iets voor jou is? Zoek naar vacatures die je tof lijken, stuur gewoon een mailtje en vraag of je een dag mee mag lopen. Ze vinden het bijna altijd wel goed en zo zie je met eigen ogen hoe mooi het is!”

Kom ook zorgen dan!
Zin om jouw talenten in te zetten in zorg en welzijn, net als Quinty dat doet? Ontdek nu welke studie bij jou past en kom ook zorgen dan!