Terwijl de meeste kinderen van 7 jaar spreekbeurten hielden over hun favoriete huisdier of vakantieland, had Ruben een heel ander onderwerp. Geïnspireerd door zijn vader, een brandweerman, vertelde hij in de klas enthousiast over de ambulance en ambulanceverpleegkundigen. En ondertussen heeft Ruben (17 jaar) de eerste stappen gezet om die jongensdroom waar te maken.

Een snel gemaakte studiekeuze
Ruben volgt de opleiding Verpleegkunde op mbo 4-niveau bij ROC Rivor. Tijdens zijn oriëntatie bezocht hij verschillende open dagen van verpleegkunde-opleidingen. Wat hem aantrok in deze richting? Simpel: “Ik wil heel graag anderen helpen en ik vind het leuk om met anderen in contact te komen. En ik wil natuurlijk gewoon de ambulance op.” Dus die studiekeuze was snel gemaakt. Maar Ruben is ambitieus; hij weet dat hij na mbo-v nog verder moet studeren of specialiseren om uiteindelijk ambulancebroeder te kunnen worden. “Die actie en spanning lijken me erg tof. Ook lijkt me dat elke werkdag anders is, dat spreekt me ook heel erg aan.”

De juiste studiekeuze
Alhoewel Ruben pas net gestart is, weet hij zeker dat hij op de juiste plek zit. Hij vindt dat hij fijn begeleid wordt door docenten in deze beginfase. Nu leert hij vooral nog de basiskennis, zoals EHBO en persoonlijke zorg. “Ik vind het vet dat ik leer hoe het menselijk lichaam in elkaar zit,” zegt Ruben. Ook is hij erg enthousiast over de stages die hij de komende jaren zal gaan volgen. Hij hoopt stage te mogen lopen in fysiologie en spoedeisende hulp, want dat is natuurlijk een goede basis voor de ambulance. Hij vindt het een fijn idee dat ROC Rivor deze stageplekken al aanreikt; dan hoef je je daar in elk geval al geen zorgen over maken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Selfie Ruben Kom Zorgen Dan

De zorg alleen voor meiden? Echt niet!
Alhoewel in Rubens klas voornamelijk meiden zitten en maar een handvol jongens, vindt hij dat totaal niet vervelend. Maar hij benadrukt wel dat verpleegkunde niet alleen een vrouwenberoep is. Voor jongens zijn er net zoveel mogelijkheden, en het soort banen dat je later kunt kiezen zijn er meer dan je denkt. Daarom is deze brede studie de ideale mogelijkheid om te ontdekken wat bij je past en je talenten in te zetten. Zo is Ruben een rugbyspeler: een echte teamplayer die ook goed leiderschap op zich kan pakken. Dat zijn twee talenten die goed van pas komen in de zorg, al helemaal op de ambulance.

Rubens tips voor jouw studiekeuze
Voor degenen die overwegen een studie in zorg en welzijn te volgen, heeft Ruben een duidelijk advies: "Bezoek open dagen, doe een meeloopdag en stel vooral vragen over alle sectoren. Want er zijn zoveel mogelijkheden in de zorg. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat je alleen maar in het ziekenhuis kan gaan werken, maar je hoeft niet per se één kant op." Hij voegt eraan toe het in zorg en welzijn ook niet alleen draait om bloed, spuiten zetten en billen wassen, maar ook om het leggen van contact en helpen in de breedste zin van het woord.

Kom ook zorgen dan!
Rubens reis is nog maar net begonnen, maar zijn passie en vastberadenheid spat er vanaf! Zijn boodschap is duidelijk: de zorg is een breed veld met oneindig veel mogelijkheden, dus ontdek ook welke studie bij jou past en kom zorgen dan!