Studeren in de zorg hoeft écht niet alleen maar met je hoofd. Integendeel: ook met je handen kun je veel leren. Zo leert Maud (17 jaar) dankzij haar BBL-opleiding in de praktijk en is maar één dag per week in de klas te vinden. Ze zit nu in het tweede jaar van de opleiding Verzorgende IG aan ROC Rivor en is heel blij met haar keuze om werkend te leren. Ze vertelt je nu waarom ze het zo leuk vindt om te leren met haar hoofd én haar handen.

Waarom verzorgende IG?
Het pad naar Verzorgende IG was geen toeval voor Maud. Ze wist al vroeg dat ze de zorg in wilde. "Ik heb op de middelbare school zorg en welzijn gedaan, maar dat was niet echt de zorg waar ik naar zocht. Ik wilde mensen helpen!" Na uitgebreid onderzoek, waaronder het bezoeken van open dagen en het bekijken van websites, besloot Maud dat verzorgende IG het beste bij haar past.

Van klaslokaal naar zorgcentrum
Hoewel Maud haar eerste jaar fulltime op school studeerde, ontdekte ze al snel haar passie voor praktijkleren. "Ik vind het leuker om werkend te leren," zegt ze. Elk jaar werkt ze op een andere plek. Vorig jaar was dat bij Zorgcentra De Betuwe bij mensen die voornamelijk lichamelijke zorg nodig hebben. Nu werkt ze op een afdeling bij mensen met dementie. Daar zorgt ze ervoor dat deze mensen een goed dagritme hebben: van het uit bed helpen tot aan wassen en van het spelen van spelletjes tot aan het maken van een praatje. “En ja, ook poep of plas opruimen hoort daar soms bij,” lacht Maud. “Maar dat is lang niet het enige dat je hoeft te doen. En zo erg is het écht niet.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Selfie Maud Kom Zorgen Dan 70%

BBL-leren, ook iets voor jou?
Werkend leren is dé perfecte uitkomst voor Maud: ze leert in de praktijk en brengt zo min mogelijk tijd door in de schoolbanken. Maar pas op: BBL-leren is niet weggelegd voor iedereen. Maud waarschuwt: "Je moet goed nadenken over BBL. Je krijgt namelijk alle theorie van een week in één dag. Daarvoor moet je goed kunnen plannen en je moet zelfstandig zijn; niet alles wordt je meer voorgekauwd." Je wordt volgens haar goed geholpen en begeleid door docenten op school, maar er wordt wel van je verwacht dat je hier ook zelf naar vraagt.

Zo zet Maud haar talenten in
Maud is een rustig persoon van zichzelf. En in de zorg is dat juist haar kracht! "Elke dag is anders op mijn werk. Bij mensen met dementie is veel onbegrepen gedrag en het kan moeilijk zijn om daar mee om te gaan. Maar ik kan daar goed rustig onder blijven, en dat is voor patiënten ook erg fijn."

Advies voor toekomstige zorgprofessionals
Maud heeft waardevol advies voor iedereen die overweegt de zorg in te gaan, met name via de BBL-route. "Als je van leren met je handen houdt, is BBL een aanrader," zegt ze. "Maar je moet je goed oriënteren voordat je een keuze maakt. Als je nog twijfelt, loop dan een dagje mee in een zorginstelling. Dan zie je vanzelf of het iets voor jou is.” Maud is in ieder geval nog steeds erg blij met haar keuze, en de dankbaarheid die ze er elke dag voor terugkrijgt is volgens haar ontzettend waardevol.

Kom ook zorgen dan!
Zin om jouw talenten in te zetten in zorg en welzijn, net als Maud dat doet? Ontdek nu welke studie bij jou past en kom ook zorgen dan!