Nadine (17 jaar) uit Lienden koos voor de opleiding verpleegkunde en ontdekte dat deze wereld meer inhoudt dan ze ooit had gedacht. Haar reis begon bij de zorg voor haar dementerende oma en leidde haar naar een betekenisvol pad waar elke dag een nieuw avontuur is.

Eerste inspiratie voor de zorg
Nadines interesse werd oorspronkelijk gewekt door persoonlijke ervaringen met haar oma's dementie. ‘Het was niet alleen de zorg voor mijn oma die mij inspireerde, maar ook het zien van de impact die je kunt hebben op iemands leven,’ legt ze uit. ‘Ik hielp vaak op de woongroep bij mijn oma, of als ze bij ons thuis was.’ Deze ervaring, gecombineerd met het feit dat ze uit een 'zorgfamilie' komt, heeft een doorslaggevende rol gespeeld in haar keuze voor een verpleegstudie.

Nadine’s studiekeuze
‘Wat betreft de studiekeuze is het belangrijk dat je actief gaat ontdekken,’ zegt Nadine. Ze bezocht open dagen en nam deel aan praktische sessies bij het ROC. ‘Het was cruciaal voor mij om echt te ervaren hoe het is bij de opleiding, zodat ik het voor me kon zien.’ merkt ze op. De opleiding verpleegkunde trok haar meteen en ze gaat het steeds leuker vinden. ‘Van het hele praktische met verpleegtechnische handelingen tot de kennis over het menselijke lichaam met anatomie, je leert het allemaal met verpleegkunde.’

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Foto Nadine Kom Zorgen Dan

Elke dag is anders in de zorg
Een belangrijk punt dat Nadine benoemt, is de enorme diversiteit aan taken die een baan in de zorg met zich meebrengt. ‘Er is een algemeen misverstand dat de zorg voornamelijk lichamelijke taken omvat, zoals mensen wassen. Het werk is heel verschillend. Alles komt voorbij: van het opstellen van zorgplannen tot het vergaderen met mijn team tot helpen van cliënten en nog veel meer,’ zegt ze. Ook het praten met cliënten en ze echt begrijpen is een groot deel van het werk.

Leren in de praktijk
In haar stage-ervaringen benadrukt Nadine het plezier dat ze heeft in iedere werkdag. ‘De dynamiek van verschillende patiënten, hun behoeften, en het direct kunnen toepassen van mijn kennis, houdt het werk boeiend en leuk,’ deelt ze. Ze heeft al op verschillende plekken stagegelopen. ‘Ik begon bij het Elizabeth ziekenhuis in Beneden-Leeuwen op een gesloten afdeling met 21 mensen. Hier heb ik de basiszorg geleerd. Ik ben nu op een afdeling met 8 mensen en ik vind dit zelf fijner omdat ik nu meer één-op-één contact heb met cliënten.’ Overal heeft Nadine iets nieuws geleerd, waaronder het vertalen van de theorie naar de praktijk: ‘Mijn collega’s helpen me veel en ik kan oefenen met wat ik heb geleerd,’ vertelt ze.

Advies voor toekomstige studenten
Voor anderen die ook in de zorg willen werken, heeft Nadine een tip: kom op voor jezelf en als iets niet goed voelt, zeg het dan meteen! ‘Door jezelf uit te spreken, trek je dingen aan die bij je passen en stoot je dingen af die niet voor jou zijn.’

Een laatste woord
Nadine wil iedereen laten weten hoe leuk het is om in de zorg te werken. ‘Je krijgt er zoveel voor terug,’ zegt ze. ‘Het is echt super zo veel te kunnen betekenen voor mensen!’

Kom ook zorgen dan!
Zin om jouw talenten in te zetten in zorg en welzijn, net als Nadine dat doet? Ontdek nu welke studie bij jou past en kom ook zorgen dan!