Als je Cato (19 jaar) uit Geldermalsen vraagt waarom ze heeft gekozen voor de opleiding Verzorgende IG, spreekt ze met passie: "Mijn moeder zegt altijd dat ik bij mensen zie dat er iets aan de hand is. Het is voor mij zo vanzelfsprekend om er voor anderen te zijn." Cato wil graag het verschil maken in de zorg. Ze vertelt over haar doelen in de zorg en wat ze vindt van de opleiding Verzorgende IG.

Cato zag de zorgnood van dichtbij
Cato koos voor de zorg omdat ze tijdens haar bezoekjes aan opa en oma in het bejaardentehuis zag dat het beter kon. “Mijn opa en oma hebben niet de beste zorg gehad. Niet omdat er geen goede wil was, maar omdat er niet genoeg mensen waren. Dat gaat ten koste van de persoonlijke aandacht.” Cato zag een kans om het verschil te maken voor mensen die zorg nodig hebben, zoals haar opa en oma. Ze wil er zijn voor mensen die het zelf niet meer kunnen: “Als ik iemand kan begeleiden in wat diegene niet (meer) kan, maken we samen 100%."

Een studiekeuze maken
Toen Cato nog op de middelbare school zat, kwam er ook een keer een student Verzorgende IG vertellen over de opleiding. “Haar verhalen over de praktijk waren voor mij ook zeer motiverend. Ze was zo blij dat ze het verschil kon maken voor anderen, dat wilde ik ook.” Maar de weg naar de studiekeuze van Cato was niet zonder uitdagingen. Door de corona-lockdown waren er geen fysieke open dagen, wat haar keuzeproces moeilijker maakte. Toch vond ze haar weg naar de juiste opleiding mede dankzij de positieve ervaringen van anderen en steun van haar moeder.

Van theorie naar praktijk
Cato vindt het soms lastig, maar ook leuk om de balans te vinden tussen theorie en praktijk. "De theorie is intensief en soms overweldigend, maar de praktijklessen zijn geweldig," licht ze toe. Het oefenen met acteurs en poppen was een toffe ervaring: "Het was soms moeilijk om mijn lach in te houden bij de acteurs. Je weet dat het gespeeld is en dat maakt het een beetje komisch.”

Cato's skills worden bij stages écht op de proef gesteld. Ze loopt momenteel stage bij 'S Heeren Loo in de gehandicaptenzorg, een keuze die haar veel heeft gebracht. "Het is heel leuk hoe eerlijk de mensen zijn, en het is een goede les om te leren hoe je met allerlei soorten gedrag moet omgaan," zegt ze.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Foto Cato Kom Zorgen Dan

Toekomstbeeld in de zorg
Dat Cato er wil zijn voor mensen is wel duidelijk, maar welke richting ze precies op wil is nog de vraag: “Ik denk dat ik hierna de opleiding social work ga doen. Die opleiding is super breed en geeft me de mogelijkheid om de verslavingszorg en jeugdzorg te ontdekken. Speciaal onderwijs lijkt me ook mega interessant.”

Cato’s advies voor twijfelaars
Voor jongeren die overwegen de zorg in te gaan, heeft Cato een duidelijke boodschap: "Doe het gewoon! Het is zo'n mooi beroep. Je kunt écht een verschil maken in iemands leven. Het is bijzonder om te zien hoeveel je voor cliënten kunt betekenen."

Kom ook zorgen dan!
Zin om jouw talenten in te zetten in zorg en welzijn, net als Cato dat doet? Ontdek nu welke studie bij jou past en kom ook zorgen dan!